24 квітня президент РФ Володимир Путін підписав указ про спрощений порядок отримання російського громадянства для жителів окупованих районів Донецької та Луганської областей. З 6 травня паспорти Росії почали "офіційно" видавати на тимчасово окупованих територіях.

Однак "спрощений порядок" виявився не таким насправді, пише Українська правда.

Попри обіцянку Путіна, зараз документ із двоглавим орлом можуть отримати не всі, а лише бойовики та "держслужбовці". Інші бажаючі, хоча і готові чатувати на вулиці від світанку та переплачувати, поки мають чекати своєї черги. Люди порушують комендантську годину і приходять за паспортами раніше 5-ої ранку. Вже в той час є черга. В день в приміщення пропускають до 15 людей, але всім іншим потрібно кожного дня відмічатися. Інакше з черги можуть виписати.

Путін видає на Донбасі російські паспорти з "обмеженими можливостями"
Путін видає на Донбасі російські паспорти з "обмеженими можливостями"

Паспортизація "ЛНР" почалася з верхівки ще взимку 2019-го року. За даними видання, документи РФ вже мають окремі високопоставлені "військові" з кола місцевих. Ще до виходу указу Путіна оформлювати російський паспорт взявся керівник терористичної організації "ДНР" Денис Пушилін та його громадянська дружина Вікторія Талакіна.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Саме власники паспортів "ЛНР" – перші претенденти на вступ у громадянство РФ. Таких, хто співпрацює з окупаційним режимом, за приблизними підрахунками правозахисників, – 10% населення ОРДЛО, тобто близько 300 тисяч людей.

Окрім цього досить висока ціна послуг для отримання паспорту Росії. Зокрема, мито за прийом у громадянство РФ становить 3,5 тис. рублів (1,4 тис. грн), видача паспорта РФ ще 300 рублів (120 грн). У разі бажання оформлювати закордонний, беруть додатково 2 000 рублів (800 грн).

Донбас
Донбас

Частина місцевих вірить, що після паспортизації у них будуть великі можливості. Однак по суті, такий документ даватиме громадянину впевненість лише у тому, що "з країни його не проженуть".

Неможливо дізнатися, скільки Росія вже роздала та ще роздасть паспортів громадянам України у Донецьку та Луганську. Подібну інформацію можна отримати лише від РФ, яка таких даних Україні не надає. Але очевидно, що про масовість не йдеться.

Нагадаємо, що окупанти платять бойовикам на Донбасі за російські паспорти, - розвідка.

Як повідомляв портал Знай.uа, політика Російської федерації по відношенню до України ніколи не зміниться, навіть якщо помічника президента РФ Володимира Путіна Владислава Суркова замінить екс-посол Росії в Білорусі Михайло Бабич.

Також портал Знай.uа писав, мешканців Донбасу, які отримали паспорти РФ, позбавлять пенсій і соцвиплат.