Після п'яти років анексії Криму, десятків українців, засланих Кремлем у віддалені в'язниці на півночі Росії, постійного пресингу кримських татар окупаційною владою, деякі наші громадяни залюбки їдуть до анексованого півострова на відпочинок, хоча українцям ще п'ять років тому рекомендували утриматися від таких поїздок.

Як та хто організовує відпочинок українців в анексованому Криму, пише "Уніан".

Як відомо, після російської окупації дорогу до Кримського півострова офіційно закрили, як для українців, так і для європейців, тим більше, Європейська організація з безпеки аеронавігації ввела заборону на польоти європейських авіаперевізників до Сімферополя і Севастополя.

Але якщо на початку анексії туристи, дійсно, намагалися уникати поїздок до Криму, то сьогодні чимала кількість наших громадян знову хочуть відвідати кращі пляжі Криму.

Популярні новини зараз
Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Українські політики не гребують відпочинком на півосторові

Без сорому і совісті приміром, на початку травня про свій відпочинок в Криму оригінально повідомив народний депутат від "Опозиційного блоку" Нестор Шуфрич.

Політик похвалився, що він з дружиною влаштував "романтичну автомобільну подорож в Крим". Такий подарунок депутат зробив жінці на травневі свята одразу після Великодня. "Практично прямо з Києво-Печерської Лаври - з пасочкою і писанками - вони виїхали в нашу Ялту, де й провели першу частину вихідних. Переїхали через Чонгар. Нашу частину проїхали за 15 хвилин в одну сторону, і за 12 хвилин назад. На другій стороні прочекали огляд відповідно три і два з половиною години", - говорилося в повідомленні.


Також Шуфрич додав, що у Криму люди його впізнавали та були дуже привітні. Але, зважаючи на те, що проросійська риторика політичної сили, до якої належить Шуфрич, могла забезпечити йому вільне пересування півостровом.

Журналісти вирішили дізнатися, на скільки безпечно та легко перетнути кордон з Кримом.

За словами прес-офіцера Азово-Чорноморського управління Держприкордонслужби Максима Сороки, в травні админграницу з Кримом у напрямку півострова перетнули близько 190 тисяч осіб.

Щодо цілей відвідування Криму, то тут на кордоні казати не можуть, адже не ведеться такий облік. Тому, скільки саме було туристів, сказати важко.

Однак співробітники кримських пансіонатів відзначають, що в нинішньому сезоні броні від жителів материкової України значно більше, ніж, приміром, у 2018 році.

Житель Херсона Дмитро Максимов розповів, що їдучи до батьків, які мешкають у Криму, був здивований побачити таку кількість людей на КПП. За словами чоловіка, серед речей в людей він побачив байдарки, пляжні парасольки, інша курортна атрибутика. Пункт пропуску перетинало чимало сімей з дітьми.

Як зазначають прикордонники, якщо минулі роки на запитання про ціль поїздки люди переважно відповідали: "У гості до родичів", навіть якщо за їх речей було стовідсотково ясно, що їдуть відпочивати. Зараз відповідають відверто:"На море".

Хто організову тури до анексованого Криму

Цікаво, що така ризикована подорож українці часто вирушають не самостійно, а купуючи "тур" в туристичних агентствах.

Дійсно, в інтернеті без проблем можна знайти кілька сайтів, які за привабливу ціну пропонують такий зрадний відпочинок. Тут пропонують і екскурсії, і проживання та харчування.

"Є тури Сімферополь-Севастополь-Балаклава-Євпаторія-Бахчисарай-Інкерман-Ялта-Судак і Симферополь-Белогорск-Керчь-Казантип-Феодосия-Коктебель-Партенит-Массандра-Мисхор-Алупка-Гаспра-Севастополь-Балаклава-Бахчисарай-Симферополь", - розповіла нам представник туроператора "Поїхали з нами" Ірина, коли ми представилися потенційними туристами.

"Поїхали з нами" - це один з найбільших туроператорів, на офіційному сайті якого немає жодних пропозицій по Криму. Почувши нашу зацікавленість туром Крим, представник туроператора відразу уточнила, що до Криму трансферу немає і нам доведеться добиратися туди своїм ходом. Проте на питання, чи можна буде організувати трасфер, відповіли, що можливо.

На "російському кордоні" проблем не буде

Більшість туроператорів змінили номери телефонів на російські, проте можна знайти та додзвонитися і на українські. Якщо на запитання про трансфер спочатку відповідають, що немає, то потім додають, що на російському кордоні туристів заберуть автобуси.

Щодо розцінок, то проїзд від Чаплинки обійдеться у 2700-2900 рублів (близько 1000 гривень). Такі дані наводить оператор "Сонячний крим".

"Зараз агентствам заборонили продавати тури, тому нічого не можу вам запропонувати", - розповіла нам представник туроператора з Харкова "Вояж де Люкс". Втім таку відповідь журналісти почули не одразу. Спочатку говорили, що тур можна організувати.

Втім, це анітрохи не применшує того факту, що на шостому році російської агресії проти України туроператори спокійно, хоч і з-під поли продають путівки до анексованого Криму.

Нагадаємо, українцям розповіли, де можна безкоштовно відпочити на пляжах Одеси.

Як повідомляв портал Знай.ua, в мережі показали, як колись виглядало наймальовничіше озеро України.

Також Знай.ua писав про те, що у мережі показали, на що люди перетворили Карпати.