Жителька Житомира Ярослава Рубцова змушена через суди добиватися скасування заборони навчатися у звичайному класі для своєї невакцинованої доньки.

Про це повідомляє ТСН.

Жінка принципово не вакцинує свою 8-річну дочку Христину. Однак, у навчальному закладі попередили, що усі діти мають бути щепленими, інакще до занять не допустять.

Так, донька Ярослави не може разом з іншими дітьми навчатися у школі. Одного разу всі уроки для неї в окремому кабінеті проводила шкільний психолог. Мама тоді викликала активістів і поліцію, говорить, що дочка отримала стрес.

Щоб добитися справедливості мати змушена була звертатися з позовом до суду. Але обов'язковість щеплень для вихованців садочків та шкіл підтвердив Верховний суд України.

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Астролог побачив у травні "лихо" для України Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою
Показати ще


Директор школи показує той же кабінет психолога. Зараз тут триває ремонт. Саме так на самоті змушені будуть вчитися невакцинированные школярі, у яких проти щеплень немає медичних протипоказань. Батькам запропонують декілька варіантів навчання: або дистанційне, індивідуальне або екстернат.


Маму Христини це не влаштовує. Проте Ярослава така не одна. Деякі батьки також зіткнулись з також проблемою, коли їхніх дітей відмовились зараховувати до школи чи садочка. Захисники кажуть, що порушується конституційне право дітей на освіту.

"Будь-які судові позови будуть безрезультатними, тому що не дозволяють якось по-іншому трактувати це. Вказівки і висновки Верховного суду є обов'язковими для виконання першими судами та апеляційними", - пояснив юрисконсульт департаменту освіти Житомирської міської ради Олександр Козуб.


Це вимушений, але необхідний захід, кажуть медики. Оскільки через масові відмову від щелень виникає ризик спалаху небезпечних захворювань. Колективна вакцинація просто необхідна, щоб врятувати дітей, яким у св'язку з проблемами зі здоров'ям вакцинація протипоказана.

Вимушені обмеження вже діють, кажуть у школі, де навчається донька позивача. У перший клас туди записалося 57 учнів. Не відмовили ще ні жодному, бо у них на руках є довідки про вакцинацію. Одак мати Христини не збирається здаватися та чекає на засідання суду, який і вирішить долю дитини до початку навчального року.

Нагадаємо, українцям пояснили нові правила Українського правопису, та що потрібно вивчити заново.

Як повідомляв портал Знай.ua, школярам повідомили, який ще обовязковий предмет слід здавати на ЗНО.

Також Знай.ua писав про те, що згідно з рішенням МОН терміни вступної кампанії будуть скорочені порівняно з 2018 роком.