В Україні стане більше пенсіонерів. Конституційний суд скасував скандальні норми про збільшення пенсійного віку і трудового стажу, необхідного для виходу на пенсію.

Українцям пояснили, як тепер будуть виходити на пенсію та що буде з втраченими виплатами.

Читай Знай.ua у оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Як відомо, раніше на заслужений відпочинок за вислугою років могли вийти вчителі, лікарі, льотчики, шахтарі, працівники хімічної та інших шкідливих виробництво та ін, якщо мали відповідний трудовий стаж.

пенсіонерка

Популярні новини зараз
Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone "Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Чужі борги можуть стати вашою проблемою: "Нафтогаз" дивує українців "сюрпризами" З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

Однак потім ці норми змінили новим законом.
КС визнав ці вимоги неконституційними і такими, що порушують основні права громадян. Рішення Конституційного суду вже набуло і силу і не підлягає оскарженню. Тобто, теоретично українці вже можуть почати оформляти пенсії за новими правилами.

Пенсіонерам недоплатили мільярди

Для більшості "пільгових" професій необхідний стаж для виходу на пенсію становив 20 (для жінок) - 25 (для чоловіків) років. Тобто, якщо людина почала працювати, скажімо, в 22 роки, то в 42 - 47 років вона могла вийти на заслужений відпочинок.
Втім поступово, починаючи з 2015 року громадянам почали "підкручувати гайки". До 2014 року цей показник мав вирости до 25 років для жінок та до 30 для чоловіків відповідно.

Для працівників освіти, охорони здоров'я, соціальної сфери незалежно від статі необхідний стаж виростав з 25 до 30 років.

Плюс з'явився вікової обмежувач — 50 років для льотного складу, 55 — для працівників охорони здоров'я, освіти, артистів та ін.

пенсія

Що вирішив суд

Конституційний суд визнав, що новими нормами порушувалися закони громадян та що для встановлення додатково вікової планки немає об'єктивних причин, і обмеження є посяганням на суть прав у пенсійному забезпеченні.

Однак, як тепер бути тим українцям, які могли вити на пенсію раніше? За словами юристів, на компенсацію розраховувати не варто.

Але, якщо громадянам буде відмовлено у виході на пенсію по вислузі років, вони можуть звертатися до суду.

Для того, щоб рішення КС запрацювало на практиці, Верховна Рада повинна внести відповідні зміни до чинного пенсійного законодавства.

Як показує практика, у 2018 році Конституційний суд прийняв рішення про дострокові пенсії та відновлення виплат чорнобильцям, але вони так і не діють.

Нагадаємо, українцям повідомили, що слідом за субсидіями монетизують й інші пільги.

Як повідомляв портал Знай.ua, в Нафтогазі повідомили про подорожчання газу у червні. А от у липні ціни знову збираються знизити.

Також Знай.ua писав про те, що у Зеленського розповіли, коли в Україні може змінитися ситуація з тарифами.