У неділю, 9 червня, відзначають народне свято Федорин день. Православні християни пов'язують свято із вшануванням мучениці Феодори Олександрійської.

Феодора жила в III–IV століттях у місті Олександрія. Під час гоніння християн дівчина відкрито визнала свою віру і відмовилася проводити язичницький ритуал. Крім того, вона вирішила на все життя залишитися незайманою і присвятити себе Богу.

Читай Знай.uа у оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

У покарання за віру Феодору відправили у будинок розпусти, але її врятував християнин Дідім. Він переодягнувся у жіночий одяг і дозволив мучениці втекти. Коли про це дізнався правитель Олександрії, він наказав убити Дідіма, але Федора запропонувала в замін себе. Однак, язичники відрубали голови обом і спалили тіла.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

У народі вважалося, що в Федорин день потрібно неодмінно багато працювати: "Все зроблене повернеться сторицею, а прогуляне - сорницей".

Господині залишали домовику частування з каші, молоко або печиво, щоб задобрити його.

Вважалося, що в Федорин день заборонено сваритися і лихословити. Крім того, не можна "виносити сміття з хати", тому що, замітаючи підлогу, можна вимести щастя. Заборонено також брехати, тому що від цього постраждає сам пліткар.

Нагадаємо, чому подарований хрестик може вас вбити.

Раніше Знай.uа повідомляв, що не можна робити на Вознесіння.

Також Знай.uа писав, у Росії побудують храм на честь Началової.