Після рішення Конституційного суду щодо пільгово виходу на пенсію за вислугою років тепер сліду думати, де на ці витрати взяти кошти, адже державний бюджет не розраховував на подібні зміни цього року.

Конституційний суд визнав неконституційним положення про те, що люди, які мають право на пенсію за вислугою років, можуть скористатися цим правом, лише досягнувши 50-55 років в залежності від професії. "Апостроф" з'ясував, чим небезпечний цей вердикт КС, - пише "izvestia.kiev.ua".

пенсіонери

Читай Знай.ua в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

В Україні, як і в багатьох інших країнах, є професії, які вважаються шкідливими для здоров'я, і люди, які працюють за цими професіями, мають право на достроковий вихід на пенсію – єдиною умовою для цього є трудовий стаж, який по кожній такій професії встановлюється окремо (наприклад, 20, 25, 30 років). Але в 2015 році Верховна Рада внесла зміни. Громадяни, які мали право на пільгову пенсію за висоугою років все одно мали допрацювати до 55 років. Єдиним винятком стали шахтарі та металурги.

Популярні новини зараз
А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

пенсіонерка

Крім педагогів та лікарів та артистів, нові правила також торкнулися і льотчиків – їм необхідно "дотягнути" до 50 років. Виникла ситуація, якщо льотчик більше не може виконувати польоти за станом здоров'я, він, відповідно до законодавчих змін від 2015 року, не має права піти на пенсію і змушений до дозволеного віку 50 років працювати за іншою спеціальністю – наприклад, охоронцем в супермаркеті або водієм таксі і т.д.

Навіщо депутати прийняли такі норми: Все просто - для економії бюджету. Адже не секрет, що населення України старіє – ми за цим показником серед передовиків у Європі – а навантаження на Пенсійний фонд з кодним роком стає все більшим.

Думки фахівці у тлумаченні рішення КС розділились.

Так, за словами експертів, Україна отримала пенсійну систему у спадок від СРСР, яка "дискримінує одні професії по відношенню до інших". На сьогодні немає сучасного наукового оцінювання, яке могло б обгрунтувати, що певні професії є більш шкідливими, ніж інші.

Щодо компенсації громадянам за погіршення здоров'я в результаті багаторічної роботи у шкідливих галузях, то на думку спеціаліста, цим про уе повинен дбати роботодавець, а не держбюджет.

Тепер, після того, як суд скасував закон, потрібні додаткові кошти на виплату пенсій тим, хто не допрацював до 50-55 років, але все ж має право на пенсію за вислугу років. Економісти побоюються, що це може призвести до гіперінфляції, як це було в 90-х.

Нагадаємо, влада вирішила відібрати в українців ще і лікарняні.

Раніше Знай.uа повідомляв, у Дніпрі масово відключають газ.

Також Знай.uа писав, Нафтогаз змусили змінити ціну на газ.