Після приголомшливого успіху серіалу від HBO "Чорнобиль" у світі стався справжній бум - інтерес до теми аварії на ЧАЕС сягнув небувалих масштабів. У Росії навіть хочуть заборонити серіал через те, як у ньому показана влада СРСР.

Інформацію про Чорнобильську катастрофу по-різному подають й досі. В Америці можна побачити те, чого досі немає в Україні чи Росії, пише Хвиля.

Читай Знай.uа оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

В англо-американській Вікіпедії про Чорнобильської аварії є розділ "Негайне кризове управління", який чомусь відсутній у російській та українській версії сайту. В Україні чи Росії ж зосереджуються в основному на причини аварії реактора, а також на соціальних наслідках такої аварії, а не на причинах організаційної катастрофи навколо Чорнобильської аварії.

Чорнобиль
Чорнобиль

Популярні новини зараз
3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

Англо-американці у згаданій статті про кризове управління як системне явище виділяють три аспекти — "Протипожежний захист", "Евакуація Прип'яті", "Дезінформація населення".

Більш того, навіть аналіз отриманої ціною неймовірних жертв інформації спочатку саботувався керівництвом АЕС, а рішення приймалися виходячи з того, як це вплине їх соціальний статус. Коли, наприклад, жертвують своїм життям окремі люди добували важливу інформацію, їх інформація заперечувалася.

У серіалі один з працівників АЕС говорить: "Я бачив графіт", йому відповідають: "Не бачив ти ніякого графіту". Графітові стрижні — елемент з активної зони реактора, що дозволяє прискорювати або сповільнювати ядерну реакцію. "Бачити графіт" означало фіксацію факту — реактор зруйнований.

36 годин знадобилося радянській системі, щоб прийняти рішення про евакуацію міста Прип'ять біля Чорнобильської АЕС. Причому рішення прийняла лише спеціальна Державна комісія, а не керівництво АЕС або хоча б місцева влада.

Нагадаємо, у катастрофі Чорнобиля відшукали "руку Бога": розсекречено документи КДБ.

Як повідомляв Знай.uа, Чорнобиль від НВО - тільки верхівка айсбергу: в архівах знайшли правду про найбільшу катастрофу України.

Також Знай.uа писав, що Чорнобильська АЕС готує ще одну фішку для туристів.