Патріарх Філарет зібрав у Володимирському соборі так званий Помісний собор, аби відновити Київський патріархат і прийняв доленосне рішення. Собор Філарета відкинув Томос і відновив УПЦ-КП.

У храмі зібралися деякі ієрархи, священики та віряни колишньої УПЦ Київського патріархату. Проте, архієреї Православної церкви України проігнорували зібрання, адже цей "собор" є нелегітимним.

Читай Знай.uа оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Головна мета Філарета і цього "собору" – відродити Київський патріархат, який має існувати окремо від новоствореної Православної церкви України. Загалом на "собор" прибули всього кілька єпископів з понад 40, які до неї раніше належали.

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

В постанові Собору вказано, що він не затверджує, а відміняє постанову архієрейського собору.

"...бо це був не Помісний собор, а зібрання підписів архієреїв, одного священника та двох мирян про умовну ліквідацію УПЦ КП на вимогу Вселенського Константинопольського Патріарха Варфоломія", - сказано в документі.

Патріарх Філарет
Патріарх Філарет

Під час свого виступу на "Помісному соборі" Філарет неодноразово підкреслив, що йому категорично не подобається томос. "Порошенко потрібен був будь-який томос, тому що йому потрібна була підтримка на виборах", - заявив він.

Нагадаємо, предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній привітав Володимира Зеленського з обранням на найвищу посаду в країні та подарував новообраному президенту Острозьку Біблію. У вівторок, 30 квітня, Володимир Зеленський зустрівся з предстоятелем ПЦУ митрополитом Епіфанієм.

Як повідомляв "Знай.ua", митрополит Київський і всієї України Епіфаній відреагував на винесення Патріаршого послання українською мовою під час святкового Богослужіння на Фанарі. На його думку, це означає повагу до Православної церкви України.

Також "Знай.ua" писав, що глава ПЦУ митрополит Епіфаній розповів, що перед Володимиром Зеленським стоїть непроста місія – Україну необхідно захистити від Путіна і його агресії. До того ж, глава церкви закликає Зеленського зберегти незалежність і єдність країни, продовжувати курс інтеграції України в Європу, зайнятися економічними реформами, продовжити боротьбу з корупцією і прагнути до досягнення справедливості в судочинстві.