У православному календарі це день вшанування пам'яті мучениці Акилини Старшої, Біблоської (Фінікійської). Інші назви свята: «Мирські каші», «Гречишниця», «Задери хвости», «Килина». Гречишницею день прозвали тому, що в цю пору на Русі було прийнято сіяти гречку.

Вважається, що саме в цей день починається справжнє літо, а оводи починають літати і жалити дуже сильно. Разом з ними активізуються гедзі, мошки і комарі. Худоба дуже страждає від них. Тому бажано сьогодні виводити їх пастися тільки на світанку, а вдень тримати в хліві.

Читай Знай.ua у оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Народні прикмети на 26 червня

Популярні новини зараз
Мобілізація жінок у травні: кому доведеться йти до ТЦК Компанія Apple "вбила" багатомільйонне місто одним рішенням: тепер можна зносити все Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

Гречку ж вважали символом добробуту і достатку, тому каша вважалася ритуальним блюдом. Нею зустрічають посівальників і жінок з першим вівсяним снопом. Пироги з гречкою готують для конюхів, які ще в травні виганяли коней на ніч наїстися смачної трави. А сьогодні гречку обов'язково потрібно поїсти. Також нею пригощають гостей, просто перехожих і жебраків. За традицією, вони потім бажають добробуту і достатку. Навіть будинок прикрашали зірваною гречкою. А ось на роботу краще не ходити, тому що Килина може прогніватися і не дати достатку і врожаю.

Наші предки дуже любили додавати в кашу ще й молоко, але сьогодні краще обійтися без нього, тому що воно шкідливе для здоров'я через перелякану комахами худобу.

Щоб урізноманітнити страви можете не просто зварити гречки, а зробити з неї пиріжки і пироги, додати в суп, зробити котлетки-гречаники.

Як повідомляв портал Знай.ua, економісти спрогнозували хороші перспективи для української національної валюти. Що буде з доларом на початку літа. Українці відчують дежавю.

Нагадаємо, любителів пікніків попередили, що цього літа кліщів буде більше, ніж зазвичай. Завдяки погодним умовам, які забезпечують ідеальні умови для кровососів. Це означає, що підвищується ризик контакту з кліщем. Лікарі сказали, як себе гарантовано захистити.

Також Знай.ua писав, що незважаючи на те, що споживчий настрій українців постійно падає, вони продовжують купувати все більше різних продуктів. На що більше всього грошей витрачають українці? Ці цифри відкриють очі на гірку правду.