Всі виписані штрафи співробітниками патрульної поліції на місці зупинки транспортного засобу можуть бути скасовані в суді через порушення процедури розгляду справи.

Про це пише "Дорожній контроль".

Читай Знай.ua в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!


Водіям варто пам'ятати, що кладання протоколу та постанови це дві різні стадії адміністративного провадження між якими має бути часовий інтервал. Одночасне винесення протоколу, а потім відразу і постанови - є порушенням норм КУпАП, прав громадян. Тому виписані таким чином штрафи є незаконними.

Популярні новини зараз
Нові правила військового обліку: українців штрафуватимуть без їхнього відома Вже у червні отримають більше: пенсіонерам нагадали важливий нюанс – як добитися перерахунку Українців зобов'яжуть сплатити податки за квартири минулих десятиліть Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф
Показати ще

Отже, які існують лазівки для водіїв, які можуть допомогти їм у суді для оскарження протоколів та штрафів.

Памєятайте, що словосполучення "на місці вчинення правопорушення" і "за місцем його вчинення", які містяться у статтях 258, 276 Кодексу,мають різне цільове спрямування і різний правовий зміст.

Перше означає - на місці, де було скоєно порушення ПДР, а друге - місце де розташоване Управління патрульної поліції того населеного пункту, де було скоєно порушення ПДР. Звертаємо увагу, що ст. 258 КУпАП зобов'язує патрульного поліцейського виносити постанову відповідно до вимог ст. 283 КУпАП. Це ключовий момент.

У статті 283 КУпАП зазначається наступне: "розглянувши справу про адміністративне правопорушення, орган (посадова особа) виносить постанову по справі". Отже, щоб постанова була винесена, співробітник поліції спочатку повинен розглянути адміністративну справу (вивчити докази, показання свідків, пояснення обвинуваченого, документи, позицію адвоката тощо). Ухвала не може бути винесена без розгляду, інакше - така постанова буде вважатися незаконною.

А тепер головне питання - де поліцейський повинен розглянути справу? У ст. 276 КУпАП чорним по білому написано, що "справа про адміністративне правопорушення розглядається за місцем його вчинення.". А як ми вже вказали вище, словосполучення "за місцем його вчинення", згідно з рішенням КСУ, означає "місцезнаходження органу, уповноваженого законом розглядати справу". Тобто, розглядатися справа про порушення ПДР може лише у приміщенні відповідного управління патрульної поліції.

Виходить цікава ситуація: працівник поліції може виписати постанову на місці зупинки автомобіля. Але, поліцейський не може виписати постанову без розгляду справи. А справу розглядати поліцейський може тільки в Управлінні поліції. Таким чином, штрафи будуть вважатися незаконним, якщо поліцейський не розгляне справу, або розгляне її просто на дорозі.

Нагадаємо, на водіїів чекають нові штрафи. За що покарають українців цього разу?

Як повідомляв портал Знай.ua, у Парижі заборонили водити автомобілі страші 2006 року випуску та які їздять на дизелі.

Також Знай.ua писав про те, що українців попередили про значне здорожчання бензину.