Загроза з боку Росії як виявилося не минула ні після завершення воєнного стану на Донбасі, ні після п'яти років перебування при владі Порошенка, який, як всі пам'ятають, обіцяв "закінчити війну за пару місяців".

Наскільки вона присутня зараз, і головне: чи зможуть ЗСУ дати потужну відсіч ворогу в разі відкритого нападу?

Українська армія (ЗСУ)
Українська армія (ЗСУ)

У цьому питанні в коменнтаріях виданню "Хвиля" розбирався Віталій Помазанов.

"Блискучий, ось просто блискучий текст Віталія Помазанова про те, чому ВСУ будуть розгромлені в лічені дні в разі широкого наступу Росії, дано цей сценарій і показана логіка дій як цього уникнути. Жорсткий, розумний текст, який заслуговує на самого широкого репоста", - прокоментував він.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Основні тези експерта досить понянтни. На його думку, весь період з моменту здобуття незалежності і до 2014-го року в українське суспільство перебувало в "пацифістичному угарі", який поділявся і підтримувався вищим політичним керівництвом країни.

Українська армія (ЗСУ)
Українська армія (ЗСУ)

"Навесні 2014 го, сталося те, що мало статися рано чи пізно, як наслідок проведеної політики роззброєння і знищення армії: холодний душ у вигляді анексії Криму та фактичної окупації частини Донбасу", - зазначив він.

Щоб перемогти ворога, в першу чергу важливо знати всі його потаємні стежинки і плани. Виділяється в матеріалі і те, про що не розкажуть в Генштабі ЗСУ, а саме:

Стратегічні цілі РФ щодо України:

Українська армія (ЗСУ)
Українська армія (ЗСУ)

Морські піхотинці ЧФ РФ - це перетворення України у військово-політичного сателіта. Економічні і культурологічні цілі, в даному випадку вторинні.

Росія, з точки зору її керівництва, знаходиться в перманентному стані війни зі своїм головним противником - США. В рамках війни з США, Україна має важливе стратегічне значення для Росії. Тобто ЗСУ будуть розгромлені фактично за лічені дні в разі повномасштабного нападу.

Українська армія (ЗСУ)
Українська армія (ЗСУ)

США активно працюють в напрямку реалізації концепції "Глобального миттєвого удару" (ДМУ) припускає нанесення удару звичайними (не ядерна засобами) по будь-якій точці планети протягом 1 години або швидше. І глобальної системи ПРО.

Українська армія (ЗСУ)
Українська армія (ЗСУ)

Реалізація обох цих концепцій створює загрозу для РФ, оскільки має на увазі можливість нанесення швидкого роззброюючого удару в тому числі і по ядерним силам РФ, що зводить нанівець "концепцію ядерного Стримування".

Українська армія (ЗСУ)
Українська армія (ЗСУ)

Особливо з урахуванням того, що засоби ураження в рамках концепції ДМУ - зокрема гіперзвукові крилаті ракети, для яких в даний час не існує засобів протидії - можуть бути легко оснащені малопотужними ядерними зарядами (потужністю від декількох десятків до декількох сотень тонн), що різко підвищить їх ефективність. Наявність малопотужні ядерних боєприпасів також знижує бар'єр застосування ядерної зброї (побічні наслідки їх застосування будуть мінімальні).

Чи можна досягти стратегічної мети військовим втручанням і якого масштабу втручання необхідно?

Українська армія (ЗСУ)
Українська армія (ЗСУ)

Тут ситуація досить двояка і складна. Не допустити іноземного втручання у внутрішню політику України, але водночас і не втратити стратегічно важливих партнерів.
Такого роду результат неможливо досягти за допомогою розв'язання нового обмеженого конфлікту або ескалації бойових дій в рамках конфлікту на Сході України, вважає автор.

Тим більше, безглуздим, з цієї точки зору, виглядають військові дії по "пробивання коридору до Криму" або "окупації лівобережної Україні": витрачені зусилля будуть порівнянні або навіть будуть перевищувати зусилля в рамках повномасштабної війни, в той же час ключова мета не буде досягнута навіть в кращому випадку.

Українська армія (ЗСУ)
Українська армія (ЗСУ)

Тому, можна стверджувати, що єдино можливий варіант військового втручання з боку РФ, яке призведе до досягнення стратегічної мети в Україні - повномасштабна війна.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський призначив нового главу Луганської обласної державної адміністрації.

Як повідомляв Знай.ua, відома українська активістка і блогер Ліза Богуцька розповіла про своє ставлення до поїздки Володимира Зеленського до Львова та Ужгорода.

Також Знай.ua писав, що президент України Володимир Зеленський знову відправився на Донбас.