В новому дизайні купюри номіналом 1000 гривень Нацбанк використовував піратські шрифти, на які не придбав ліцензію. Про це пише графічний дизайнер Богдан Гдаль.

Як повідомляє Гдаль у своєму профілі у Facebook, напис "Одна тисяча гривень", написано шрифтом Bickham Script компанії Adobe.

Читай Знай.uа у оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

"Справа в тому, що цей шрифт - Bickham Script, створений дизайнером Річардом Ліптоном у 1997 році і потім ліцензований компанією Adobe, в 2016 році взагалі не мав офіційної кириличної версії. Тобто, якщо ним хтось користувався, то це були тільки піратські видозміни, які автоматично вважаються краденими, так як ліцензія шрифту прямо забороняє будь-яку модифікацію форм букв та їх перевидання", - каже дизайнер.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

За словами Гдаля, він звернувся до компанії Adobe, де дизайнер Франко Грисхамер пояснив, що кириличні версії цього шрифту дійсно є краденими.

"До випуску шрифту Bickham Script Pro 3 в 2016 році не було жодної офіційної кириличної версії шрифту. Однак я якось зустрічав піратський зразок у 2012 році на упаковці цукерок у російському супермаркеті в Німеччині... Шкода, що Національний банк України не помітив недоліків шрифту, про який йде мова. І це, безумовно, не Bickham Script Pro 3. У будь-якому випадку, наша ліцензія не дозволяє вносити зміни в шрифт", - повідомив дизайнер.

Один зі шрифтів, використаний на банкноті у 1000 гривень, точно піратський - відповідь авторів шрифту Нещодавно...

Geplaatst door Bohdan Hdal op Maandag 8 juli 2019

Варто відзначити, що такий же шрифт НБУ використовував для дизайну купюри номіналом 20 гривень, представленої у минулому році.

Нагадаємо, Нацбанк змінив процедуру оформлення картки.

Раніше Знай.uа повідомляв, Нацбанк вводить найбільшу купюру в 1000.

Також Знай.uа писав, у Києві набирає обертів підступна схема розводу.