У церковному календарі цей день присвячується пам'яті преподобних Сергія Германа і Валаамських – відомих праведників і чудотворців. Інші назви свята: «Напередодні Петрового дня», «Кінець Петрова поста», «Кропив'яні заговини». Вважалося, що після цієї дати кропива втрачає свої цілющі властивості. Тому потрібно було встигнути зварити щі з листя цієї пекучої трави — останні в цьому році.

Герман і Сергій були грецькими священноіноками. Вони прийшли в 10 столітті в Великий Новгород з першими православними місіонерами. У Карелії вони проповідували християнство, а оселилися на Валаамському острові. Тут вони заснували Спасо-Преображенський чоловічий монастир, і він став центром православ'я на півночі Русі.

Читай Знай.ua у оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Чого не можна робити 11 липня

В цей день не можна одружуватися, тому що під вінцем будете і другий раз стояти. Якщо вашим дітям менше року, їх сьогодні не можна стригти, інакше вони погано будуть говорити. Мед краще не купуйте, він може заграти. Якщо ви заснете вдень, то голова у вас буде до вечора хворіти. Постарайтеся не сваритися, інакше суперечка затягнеться надовго. А якщо у цей день ви спекли хліб, а він розламався у вас в руках на дві половини, то скоро вас чекає сімейна сварка. Не можна сьогодні косити траву, інакше Господь покарає, і жоден лікар не зможе допомогти позбавитися від насланих хвороб.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Астролог побачив у травні "лихо" для України Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Народні прикмети на 11 липня

Приказки і прикмети

  • Ранню і сніжну зиму обіцяє 11 липня зозуля, що замовкла.
  • Якщо 11 липня вітру немає, а ліс шумить – скоро задощить.
  • Клен «плаче» – до грози.
  • Листя почали сьогодні падати – до швидкої осені.
  • Горобці б'ються за їжу – до посухи.
  • Сазан хлюпається в день Кропив'яного Миколи – до хорошого улову.
  • Сон, побачений з 11 на 12 липня, є віщим.
  • Знайти монетку 11 липня – скоро розбагатіти.
  • Пилок золотий летить з сосен – маслянки будуть рости рясно.
  • До негоди нігтики починають розгортатися після полудня до сонця.
  • Народжені 11 липня – добрі й сильні люди, вони легко справляються з будь-якими труднощами.

Як повідомляв портал Знай.ua, економісти спрогнозували хороші перспективи для української національної валюти. Що буде з доларом літом. Українці відчують дежавю.

Нагадаємо, любителів пікніків попередили, що цього літа кліщів буде більше, ніж зазвичай. Завдяки погодним умовам, які забезпечують ідеальні умови для кровососів. Це означає, що підвищується ризик контакту з кліщем. Лікарі сказали, як себе гарантовано захистити.

Також Знай.ua писав, що незважаючи на те, що споживчий настрій українців постійно падає, вони продовжують купувати все більше різних продуктів. На що більше всього грошей витрачають українці? Ці цифри відкриють очі на гірку правду.