5 серпня за церковним календарем відзначається день пам'яті святого Трофима і ще 14-ти мучеників, які стали жертвами переслідувань християн в кінці III – початку IV століть, влаштованих імператором Діоклетіаном у III-IV ст. На суді вони відмовилися принести жертву ідолам і сповідали себе християнами.

Коли цих чоловіків привели на суд, їм римський правитель Діоклетіан запропонував відректися від християнства і принести жертвопринесення язичницьким ідолам, вони категорично відмовилися.

Після цього християн піддали катуванням, але ніякі муки не змогли заставити їх змінии своє рішення. Побачивши це, язичники перебили їм гомілки і відправили в палаючу піч. Однак Бог створив диво - і мученики самі вийшли з печі, будучи абсолютно здоровими. Втративши всяку надію зламати волю християн, язичники мечем відрубали їм голови.

Популярні новини зараз
Українців закликали не відкладати на завтра: можна подати заяву на пенсію за лічені хвилини Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться
Показати ще

Народні назви цієї дати:

  • Трохим;
  • Трохимів день;
  • Трохим-Безсонник;
  • Калинники-малинники;
  • жнива.

У народі святого Трохима прозвали Безсонником тому, що відпочивати 5 серпня було ніколи, бо це час посилених сільськогосподарських робіт. Наші предки переживали, щоб робота не стояла. Якщо погода була хороша, то вставали до світанку і відправлялися в поле. Серпнева жнива була в розпалі, відпочивати було ніколи: "Якщо йде робота, спати не охота".

Прикмети 5 серпня:

Не можна довго спати – прикмета до того, що не встигнеш закінчити всі роботи.

Якщо людина народилася 5 серпня, то їй протегує тополя. Казали, що в скрутну хвилину треба підійти до свого дерева-талісмана і обійняти його. Це допоможе заспокоїтися і знайти правильне рішення конкретної проблеми

Ранкові роси - до чудової погоди.

Нагадаємо вихідні і свята у серпні 2019.

Як повідомляв портал Знай.ua, у неділю, 4 серпня, відзначалась одна з важливих дат церковного календаря - День Святої Марії Магдалини.

Також Знай.ua писав, 19 серпня християни відзначають Яблуневий спас.