В цей день в народі шанують билинного богатиря Євпатия Коловрата, а в церкві - мученика Євпла Катанського. Інші назви свята: «Євпл», «Кози», «Василь», «Васильєв день». У народі говорили, що Василь «вівцям шерсть дає зимову». Вірили також, що в ніч на мученика Євпла на могилах ходять різні привиди: чути свист, виття, пісні і бігає білий кінь.

Для наших предків це був дуже страшний день. За повір'ям, саме сьогодні з'являються вогні на болотах. Їх вважають душами потопельників і тих, хто померли насильницькою смертю. Якщо у вашій родині був хтось, хто підходить за описом, краще сьогодні їх пом'янути. А якщо побачите вогники, не йдіть за ними.

Читай Знай.ua у оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Народні прикмети на 24 серпня

Популярні новини зараз
Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Українцям доступна нова грошова допомога: хто отримає понад 10 тисяч гривень Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще

На болотах і цвинтарях чули дивні пісні, іржання коня й свист. Вірили, що це вірний білий кінь Євпатия і його товариші шукають господаря. Краще їх не чіпати, а також нікого не ховати, а то можна в могилі побачити як ширяють душі воїнів. Також небажано пити алкоголь, померлі родичі і покарати можуть.

Сьогодні вже треба купити нитки для в'язання, тому що на Русі було заведено стригти сьогодні овець. Не у багатьох зараз є вівці, тому є інший зв'язок. Крім того, що так баранці встигнуть наростити свою шерсть до зими і не мерзнути, люди якраз встигали зробити з їх вовни пряжу і потім зв'язати досить зимових речей.

Чудові новини!

Тепер Знай.ua став ще ближче і доступніше. Швидше завантажуй додатки для Android або IOS і залишайся в курсі останніх подій. Усе це у неповторній подачі журналістів нашого порталу!

А жінкам треба вичісувати сьогодні котів і собак. З їх шерсті можна не тільки зв'язати теплий одяг (пояси від болю і холоднечі), але і зробити талісмани і обереги. Завдяки деяким можна було навіть посварити коханців. Беруть жмут собачої і жмут котячої шерсті, поділяють на дві половинки. Одну підкидають коханці під поріг хати, а другий – зрадникові. Головне, – щоб вони обов'язково наступили на ці частини кульки. Дуже скоро любовному зв'язку приходив кінець.

Є пару цікавих повір'їв у цей день. Якщо ви будете багато сміятися, веселитися будете ще тиждень. А якщо кіт замуркотів побачивши гостя, то чекайте від нього (гостя) приємних новин або подарунок.

Проводять у цей день обряд і для того, щоб розбагатіти. Треба постригти вівцю, а під час стрижки, дивитися на шерсті клок і говорити: «Вовна вівці зійшла, не підрахувати. Так нехай і я своїм грошам рахунку не буду знати. Ключ. Замок. Язик». Один клаптик вовни сховайте в місце, де зберігаєте заощадження.

Як повідомляв портал Знай.ua фінансовий гороскоп на серпень 2019 для всіх знаків Зодіаку показав, хто отримає казкові гроші і грандіозний кар'єрний успіх. Кому пощастить в останній місяць літа розповідає знаменитий астролог Павло Глоба.

Нагадаємо, любителів пікніків попередили, що цього літа кліщів буде більше, ніж зазвичай. Завдяки погодним умовам, які забезпечують ідеальні умови для кровососів. Це означає, що підвищується ризик контакту з кліщем. Лікарі сказали, як себе гарантовано захистити.

Також Знай.ua писав, які дні стануть справжнім пеклом, особливо для метеочутливих людей у 2019 році. Став відомий повний календар магнітних бур на другу половину року.