У цей день православна церква вшановує мучеників Агафоника. Інші назви свята: «Агафон», «Агафонов день», «Огуменник», «Потіхи лісовика». За повір'ям селян, ніч на Агафона відрізняється витівками лісовиків: «На Агафона лісовик з лісу в поле виходить, бігає по селах і селах, розкидає снопи по гумнам».

У наших предків було повір'я, що в цей день ходить нечисть, лісовик бігає від хати до хати і розкидає сіно, сміється, лякає людей. А ще намагаються різні міфічні істоти затягнути в гущавину подорожнього або вкрасти малюка у замріяної матері. Овинник підпалює снопи, а чоловіки виходили стерегти своє добро. Вони одягали кожух навиворіт, змінювали взуття з ноги на ногу, а кочергою окреслювали коло, в яке потім сідали.

Читай Знай.ua у оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Народні прикмети на 4 вересня

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Часу залишилось обмаль: треба встигнути зробити це з трудовими книжками Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Так що не забувайте стежити за своїм майном, щоб ніхто нічого не вкрав. А ось в ліс постарайтеся не ходити і постарайтеся не брати з собою дітей. Гриби або прогулянки можуть і почекати. Раптом наші предки все ж були праві. Вибирати вам, у що вірити.

А жінкам потрібно спекти пиріжки з різними начинками і розкласти у всіх кімнатах будинку. Так ви задобрите Домового, він не тільки сам не буде шкодити, але і допоможе захиститися від нечисті.

Чудові новини!

Тепер Знай.ua став ще ближче і доступніше. Швидше завантажуй додатки для Android або IOS і залишайся в курсі останніх подій. Усе це у неповторній подачі журналістів нашого порталу!

Замикайте двері будинку, особливо якщо з вами живе молода дівчина чи дівчинка. Вважається, що Лісовик миє ходити по домівках і вибирати собі красунь у дружини. Дівчину треба одягнути гірше, вимазати сажею обличчя, зробити пояс з будяка, а на голову покласти вінок з листям кропиви. Тоді він не вибере собі таку дивну і неакуратну дружину. Хоча краще взагалі не випускати дочок з дому. Лісовик може її і з дому вивести.

А ще є для сьогоднішнього дня ритуал, щоб злодій повернув вкрадене. Необхідно взяти черв'яка, який живе у грибній ніжці і накапати на нього свічковим воском, ніби запечатуєте. Цю «печать» кладуть на поріг хати і кажуть: «Охоронця запечатаного на порозі покладу, нажите від злодія захищу. Буде злодюжка ходити колом з вкраденим у мене добром. Спати не зможе, совість його гризе – моє добро хоче повернути, нікуди він від мене не втекти». А черв'яка потім розтопчіть.

Як повідомляв Знай.ua синоптики розповіли, яких сюрпризів слід чекати від першого місяця осені. Поганих несподіванок бути не повинно і можна спокійно виходити на прогулянки та пікніки. Не літо, але дуже комфортно.

Також Знай.ua писав, що з початку року українська національна валюта зміцнилася. Ця тенденція триває і досі. Але зараз багато чого може змінитися. Що вплине на курс долара впродовж осені?

Нагадаємо, осінь повністю збирається змінити життя деяких людей, але це відноситься не до всіх знаків Зодіаку. Кому зірки напророкували найбільш щасливі і вдалі дні, розповів відомий астролог Влад Росс.