Відомо, що 4 вересня 1985 в радянській колонії загинув борець за незалежність України, Герой України, видатний поет, перекладач, прозаїк та лідер громадської думки - Василь Стус.

У четвер, 5 вересня, його пам'ять вшанують виходом в кінотеатрах біографічної драми під назвою "Заборонений". Фільм зняв Роман Бровко за сценарієм Сергія Дзюби та Артемія Кірсанова.

Слід підкреслити, що в прокат фільм "Стус" повинен був вийти 28 лютого 2019, але його відклали до вересня із-за скандалу з вирізаною сценою суду, в якій присутній адвокат Стуса - Віктор Медведчук.

Популярні новини зараз
Будуть мобілізовані до ЗСУ: Рада прийняла важливе рішення Ухилянт з ганьби перетворився на бренд: втікачі жартують, українці – лютують 60-й День народження - не привід радіти: в Україні пенсіонерам повідомили погану новину Встановлення інвалідності буде проходити по новому: які документи готувати для МСЕК
Показати ще

До того ж, вирішили відмовитися від імені поета по імені, оскільки головний герой є не тільки фігурою Василя Стуса, а й уособленням самої боротьби з радянським режимом.

Загальна вартість виробництва українського кіно склала 38,5 млн. грн., у тому числі – 19,2 млн. грн. державної підтримки.

Так, "Заборонений" буде доступний з 5 по 11 вересня з віковим рейтингом "12+". У головних ролях знялися Дмитро Ярошенко, Діана Розовлян, Євгенія Гладій, Олег Масленников, Карина Шереверова, Віталій Салій.

Сюжет фільму розгортається в 1965 році, коли молодий поет Василь Стус вирішує протистояти безправної становищу українців у Радянському Союзі і починає говорити про те, про що мовчать мільйони. За це на нього тиснуть, погрожують, і в кінці відправляють у заслання, де Стус продовжує свою боротьбу.

Нагадаємо, що українці згадують великого дисидента Василя Стуса.

Як повідомляв портал Знай.ua, в Донецькому університеті увічнили Василя Стуса.

Також портал Знай.ua писав, що мова Зеленського в День Незалежності зворушила серця українців.