Українців шокували черговим підвищенням цін. Цього разу йдеться про вартість сигарет. До 2020 року після прийняття законопроекту №1210 "Про внесення змін в Податковий кодекс України", їх вартість може зрости в 2,5-3 рази.

Документ передбачає збільшення ставки акцизного податку на сигарети, що призведе до зростання цін до 80-100 грн. за пачку. Такий прогноз, виходячи із законопроекту, дала директор із зовнішніх зв'язків ВАТ "Філіп Морріс Україна" Наталія Бондаренко.

"Зміни, передбачені законопроектом №1210, несуть високі ризики, як для тютюнової галузі, так і для держави. Законопроект пропонує підвищити ставку акцизного податку на сигарети в 2,5 рази, що призведе до зростання цін 2,5-3 рази - до 80-100 грн. за пачку сигарет. Як наслідок, збільшення цінового розриву з країнами-сусідами та низька купівельна спроможність громадян може призвести до різкого зростання рівня контрабанди", - вважає Бондаренко.

За оцінками експертів "Філіп Морріс Україна", нелегальний ринок може досягти 27 млрд. сигарет, а це близько 50% легального ринку тютюнових виробів. Директор пояснює, що українці вже спостерігали наслідки політики щорічного підвищення ставок акцизу на 30-40% протягом чотирьох років. Як наслідок, обсяг нелегального ринку зріс у сім разів.

Небезпечний вейп: підлітку потрощило щелепу під час паління
Небезпечний вейп: підлітку потрощило щелепу під час паління

Популярні новини зараз
Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

"Тому ми вважаємо, що підвищення ставок акцизного податку не дозволить утримати легальний ринок на існуючому рівні", - вважає Бондаренко.

Законопроект пропонує в чотири рази підвищити ставки оподаткування на тютюнові вироби для нагрівання, що стане неприємним сюрпризом тих, хто, кидаючи курити, перейшов на нагрівачі тютюну. На відміну від звичайних сигарет, в яких тютюн спалюється при температурі близько 900°С, в них тютюн не згорає, а нагрівається до 240±5°С. Таким чином, нагріте тютюн зберігає максимум смаку. При цьому в організм потрапляє менше токсинів і смол.

"За нашими даними, понад 400 тис. курців в Україні і 11 млн. людей у світі вже відмовилися від куріння сигарет на користь використання технології нагріву тютюну. Для них подорожчання продукції в два рази стане неприємною новиною, яка може повернути їх до старих звичок", - резюмувала Бондаренко.

Як відомо, курці будуть платити за пачку сигарет більше 100 гривень. До такого рівня тютюнові вироби подорожчають до 2025 року. Це вимога Євросоюзу, яку Україна зобов'язалася виконати.

Нагадаємо, настав час кидати: ціни на цигарки в Україні різко злетять, коли і на скільки.

Як повідомляв портал Знай.uа, на скільки подорожчають життєво важливі продукти вже восени.

Також портал Знай.uа писав, що що станеться з цінами на продукти восени.