Щорічно в цей день православна церква згадує святу мученицю Домну Нікомідійську. Крім того, за народним календарем, відзначають свято Домна Доброрідна, в яке слов'яни влаштовували у своїх будинках генеральне прибирання.

Домна Доброрідна 16 вересня: заборони свята

В цей день наші предки традиційно спалювали непотріб і сміття, а також наводили лад в будинку і нежитлових прибудовах. У народі щиро вірили, що для того, щоб осінь і зима в домі пройшли благополучно, ніхто не хворів, всім вистачило їжі і тепла, потрібно обов'язково в день Домни ретельно прибратися в житлових приміщеннях, господарських стайнях, коморах та інших прибудовах.

Все, що вважалось непотрібним і старим, ввечері було прийнято спалювати разом з бадиллям від картоплі. Те, що було шкода викинути або спалити, але родиною вже не використовувалося, віддавали бідним. На Київській Русі вважалося, що таким чином можна отримати удачу і благополуччя на рік вперед.

У той же час в деяких регіонах цей обряд проводили зовсім по-іншому. В будинок приносили різні старі речі, і також вважали, що це приведе до достатку та успіху.

Популярні новини зараз
Світло відключатимуть на 6 годин, а про опалення взимку і не мрійте: українців серйозно попередили РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Крім того, слов'яни по-особливому ставилися до старих стоптаних постолів. Вони в давні часи були найпоширенішим взуттям на Київській Русі.

В цей день заборонялося залишати постоли в темному кутку – треба було обов'язково в цей день всюди їх розвісити: на тин, що оточував двір, на стовпи біля воріт, під дах хат і хлівів, на кілки, увіткнені в городах. Серед віруючих ходило повір'я, що чим більше постолів розвішано довкола будинку, тим більше шансів відвести від господарства і домочадців пристріт: недобра людина обов'язково почне перераховувати постоли, зіб'ється з рахунку і забуде накоїти лиха.