Кожна осінь і весна стає неспокійним часом для сотень тисяч юнаків, молодих чоловіків і їх численних родичів. Саме в цю пору ще з радянських часів проводиться призов на строкову військову службу.

призыв 2019
призыв 2019

Осінній призов 2019 року стартує вже в грудні і триватиме аж до грудня. Нагадаємо, що рішення про продовження терміну роботи призовних комісій було було прийнято попереднім президентом Порошенко. Раніше компанії по залученню в армію нових солдатів тривали не три, а два місяці.

Традиційно у потенційних призовників та їхніх сімей в цю пору виникає безліч питань. Деякі ніколи не стикалися з вітчизняними військкоматами, а деякі не можуть визначиться з туманними принципами їх роботи.

У цій статті ми розповімо про точні терміни призовної компанії осені 2019 року, правилах її проведеннях, а також права та обов'язків потенційних призовників.

Популярні новини зараз
Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Холод та дощі терпіти недовго: прогноз погоди на тиждень З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники
Показати ще

Терміни заклики: розбираємо в деталях

призыв 2019
призыв 2019

Деякий час назад стало відомо, коли почнеться осінній призов 2019 року. Згідно з указом президента України, запрошувати юнаків і чоловіків у військкомати почнуть вже з 1 жовтня.

Відзначимо, що призов закінчується вже глибокої взимку - 31 грудня. Дані терміни, по ідеї, повинні допомогти Міністерству оборони повністю укомплектувати кадровий склад, включаючи солдатів-строковиків і офіцерів запасу.

Де проводиться призов?

призыв 2019
призыв 2019

Забирають в армію по всій території України, за винятком громадян, прописаних або проживаючих на території тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей, а також автономної республіки Крим.

Харків, Київ та інші великі міста забезпечують армію новими солдатами, проте призовна компанія тепер також активно ведеться в СМТ і навіть маленьких селах.

Навіщо призивають до армії?

призыв 2019
призыв 2019

Згідно з нормами чинного законодавства, всі представники чоловічої статі, які мають громадянство України, зобов'язані захищати батьківщину. Всі, хто сподівається, коли ж закінчиться призов до армії, варто розуміти, що керівництво країни і командування армії не має можливості повністю укомплектувати ВСУ за рахунок службовців-контрактників.

За іронією долі, Україна була країною без обов'язкової військової служби протягом декількох місяців. Нагадаємо, що останнім призовом на військову службу в країні повинна була бути компанія 2013 року.

Уряд Януковича планував відмовитися від призову вже в 2014 році, але взимку тодішній гарант втік до Росії, після чого сталася анексія Криму та почалася війна на Донбасі. У зв'язку з обставинами, що змінилися, тодішній виконувач обов'язків президента Олександр Турчинов наказав оголосити мобілізацію і почати черговий призов на строкову військову службу.

Сьогодні метою військового обов'язку називається підготовка до захисту країни і державності. Куди забирають служити, стане відомо лише після закінчення всіх медичних експертиз і спілкування з представниками комісаріатів.

Призовника можуть відправити солдатів в ЗСУ, зарахувати до прикордонників або зробити службовцям Національної Гвардії або будь-якого іншого військового формування або підрозділу МВС.

Служба в армії: її терміни

Дата і точні терміни призову на військову службу визначаються індивідуально. В цьому році передбачається, що громадяни без вищої освіти проведуть в рядах солдатів і офіцерів шістнадцять місяців. Хлопці та чоловіки, які мають диплом про вищу освіту будуть служити в ЗСУ або інших підрозділах 12 повних місяців.

Початок служби в армії в Україні цілком ймовірний для осіб чоловічої статі віком від 20 до 27 років. Чоловіки старше або молодше даного вікового порога можуть піти в армію лише на добровільних умовах.

Армія 2019: процедура призову

Підставою до візиту до військкомату є отримання повістки. Новини України часто повідомляють про інциденти з виловлюванням юнаків і чоловіків призовного віку на вулицях українських міст. Міністерство оборони не любить коментувати ці звинувачення, проте подібна практика військових є незаконною.

Відзначимо, що призовник не зобов'язаний відвідувати військовий комісаріат, якщо йому особисто не вручали повістку і він не розписувався про її отриманні.

Згідно з нормами законодавства, призовник повинен з'явиться на пункт протягом десяти днів з моменту отримання повістки.

Поважними причинами для того, щоб проігнорувати візит до військкомату вважаються крайні і непередбачені ситуації, які у разі не залежать від чоловіка.

В армії пробачать ігнорування в разі стихійного лиха, хвороби або смерті близького родича.

Що мені має надати держава?

призыв 2019
призыв 2019

Відповідно до прийнятих норм, Міністерство оборони і місцева влада повинні забезпечити роботу медичних комісій, яка буде здійснювати огляд призовників та перевіряти їх придатність до служби.

Крім того, влада повинна забезпечити комісії кваліфікованими психіатрами і дерматологами.

Військкомати повинні бути забезпечені всіма необхідними медикаментами, обладнанням та інструментами.

Уряд також гарантує безкоштовне обстеження призовників і їх обслуговування в медичних установах без черги.

Хто має право на отримання відстрочки?

призыв 2019
призыв 2019

Останні новини про осінній і весняний призов не несуть нічого нового. Як і в попередні роки отримати відстрочки від армії. терміни якої індивідуальні можуть следующии категорії громадян:

  • батьки дітей до трьох років;
  • призовники з двома і більше дітьми:
  • опікуни та годувальники непрацездатних родичів;
  • студенти денної форми навчання;
  • представники державної служби (правоохоронці, педагоги, лікарі), а також священики.

Хто може не піти в армію?

призыв 2019
призыв 2019

В Україні в армію не йде кілька молодих чоловіків. Зокрема, служить не будуть такі хлопці і чоловіки:

  • громадяни з серйозними захворюваннями;
  • особи, старше 27 років;
  • чоловіки, які вже пройшли службу в армії іншої держави;
  • резервісти або колишні контрактники;
  • випускники військових кафедр ВНЗ;
  • раніше засуджені за тяжкі злочини;
  • особи з психічними розладами;
  • алкоголіки або наркомани;
  • призовники з діагнозом ВІЛ, гепатит С;
  • призовники, сім'ї яких постраждали від бойових дій.

Не хочу йти служити: яке покарання чекає?

призыв 2019
призыв 2019

Для всіх, хто не знав якого числа починається призов або просто проігнорував його, передбачається два види відповідальності: кримінальна і адміністративна.

Громадяни України можуть нести адміністративну відповідальність за відмову або ігнорування прийти до військкомату. Подібної категорії чоловіків доведеться заплатити штраф у розмірі від 85 до 119 гривень.

Якщо призовник вдруге пропустив початок компанії і не з'явився до військового комісаріату до її закінчення, то він буде зобов'язаний виплатити від 170 до 255 гривень.

Особам, які ухилились від військової служби, загрожує кримінальне покарання. Так, суд може засудити навіть до тюремного ув'язнення строком до 3 років.

Якщо мене заберуть в армію, я буду воювати на Донбасі?

осенний призыв

Період військових дій на Сході України затягнувся більш ніж на п'ять років. Даний термін виявився достатнім, щоб мільйони чоловіків і членів їх сімей задалися питанням про можливу військову службу.

Так, офіційні представники Міністерства оборони та Генерального штабу відзначають, що вони не направляють солдат строкової служби на лінію дотику. Службу на території Донецької та Луганської областей несуть або контрактники або представники резерву.

Протягом всієї компанії на Донбасі на фронт не відправили жодного контрактника. Однак, скільки триватиме ця практика - не відомо.