Чуючи абревіатуру КВЕД, першою виникає асоціація пов'язана з підприємницькою діяльністю. І це вірно, адже КВЕДи у підприємницькій діяльності являють собою своєрідну закодовану інформовану і впорядковану систему, яка дає інформацію про основному і другорядному виді діяльності в питаннях оподаткування.

Як вже було сказано, КВЕДи являють собою чітку систему, в якій є підкласи, які систематизуються в класи, а від них потім переходять в галузі.

У сучасній податковій системі і підприємницької діяльності використовується КВЕД- 2010, який діє з 2012 році. Ось уже сім років як діє цей КВЕД і в нього лише періодично вносяться незначні зміни як правило до одного і того ж наказу.

Що собою являють КВЕДи України в 2019 році

Класифікатор видів економічної діяльності спрямований на структуризацію видів діяльності, які необхідні для здійснення бізнесу та відповідно ведення підприємницької діяльності. Наявність КВЕД дозволяє уніфікувати різні види економічної діяльності.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

В період економічної діяльності до 2016 року наявність КВЕД через клас професійного ризику виробництва впливав на розмір ставки єдиного соціального внеску.

Також варто уточнити, що встановленим законодавством України існує вимога для реєстрації підприємства з певними видами діяльності. Тобто юридичній особі потрібно вносити вказівку реєстраційних документів потрібно вносити і в держреєстратори, це необхідно для проведення статистичних досліджень державного обліку.

Коли громадянин, майбутній підприємець звертається до відповідної структуру з метою створення юридичної особи або ж статусу підприємця, то при заповненні стандартної форми ним в обов'язковому порядку заповнюється графа про види економічної діяльності, де відповідно вказується код КВЕД, а також назва майбутньої діяльності, якою планує займатися новий підприємець.

У деяких вже існуючих підприємців може виникнути запитання, для чого ж була прийнята нова редакція КВЕД 2012? Вся справа в тому, що на економічній арені діє Міжнародна галузева класифікація всіх видів економічної діяльності, яка спирається на стандарти прийняті ООН.

Така класифікація дозволяє систематизувати різні види економічної діяльності, аналізувати різні рішення, які можуть принести користь навіть у світовому масштабі. За фактом отримані коди можна використовувати для ведення економічної статистики, а також для прийняття адміністративних рішень. Ведення статистики допомагає зрозуміти затребуваність тієї чи іншої діяльності. Залежно від економічних відносин і складових і можуть вноситися якісь корективи і зміни.

Ведучи відповідність з міжнародним класифікатором, Україна призводить свій КВЕД з тими змінами, які відбуваються на міжнародному рівні. Відповідно старі КВЕДи замінюються новими.

Коли вносяться будь-які зміни, що стосуються тієї чи іншої підприємницької діяльності, то у людини є можливість протягом календарного року зрозуміти і поміняти, те що йому необхідно. І часу на це надається багато, адже обидві версії редакції і стара, і нова протягом календарного року працюють паралельно.

Щоб відбулася заміна виду економічної діяльності, який було раніше, платнику податків не потрібно більше заповнювати реєстраційну картку форми 4. Згідно з нововведеннями КВЕД 2019 пишеться заявою з проханням про реєстрацію зміни або необхідного доповнення, або можна оформити це все онлайн.

Якщо з цим положенням про зміну все вирішується доволі швидко і можна з легкістю додати зміни, то ось сам факт збору необхідних на це документів небагато ускладнили. Тепер підприємець до заяви повинен докласти нотаріально завіреній документ, де сказано про рішення внесення зміни компетентних осіб. Тобто повинен бути протокол, який буде свідчити про те, що відбулася зустріч співзасновників і вони не проти внесення зміни рішень. До цього протоколу приколюють чек про сплату адміністративного збору. Сума збору може бути анульована якщо відповідні документи були оформлені невірно, або якщо підприємцю відмовили в реєстрації.

Скільки видів діяльності може здійснювати ПП

Існує основна і не основна діяльність, тому при реєстрації і створення ПП майбутній підприємець повинен розуміти, чим він буде займатися в якості основної діяльності, а що буде, так би мовити, допоміжними елементами, тобто додаткової діяльністю.

Графа з основною діяльністю має значення при обчисленні податків. Для платника податку як для юридичної особи та актуальна ця інформація про основний вид діяльності. Також важливе значення має графа для соціального страхування, де основний вид діяльності використовується як параметр для розрахунку внеску на соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві. Юридична особа не може відмовитися від цього страхування, так як воно є обов'язковим при створенні ПП. Поняття основної діяльності та сама діяльність проходить через річну звітність підприємства, де простежуються темпи зростання в обсязі реалізованої продукції.

До того ж графа основного виду діяльності в чотири позиції говорить тільки про цілі підприємця, як вийти з життя ніхто не знає напевно. Рекомендується використовувати, відкривати КВЕДи з запасом, так як нові відкриття після реєстрації є платною процедурою. Так, і не навіщо знову вкладати в це свою особистий час повторно, якщо вже можна буде займатися діяльністю.

При реєстрації різні параграфи несуть схожу інформацію, де в різний заявах необхідно вказати, то один, то чотири основних види діяльності та п'ять основних.

Хочеться підкреслити, що в цілому заповнені рядки про основних і неосновних видах діяльності не є принципово важливими для самого підприємця.

Якщо людина розраховує випробувати себе в різних сфера економічної діяльності, і йому потрібні ряд КВЕДів, то ніхто йому не перешкоджатиме. Адже для тих, хто ознайомився з Господарським кодексом України вже знають, що в загальних принципах господарювання є пункт про свободу підприємницької діяльності, що здійснюється в межах, встановлених законом.

А це означає, що підприємець сам має право вибирати діяльність, якою він буде займатися і скільки у нього буде цих діяльностей.

Але варто звернути увагу, що для платника єдиного податку дійсно важливим буде питання про види діяльності, так як від них у людини залежить ставка оподаткування. Тому для нього дійсно може бути принциповим питання із зазначенням, «яку іншу діяльність». Однак необхідно з усією пильністю підійти до питання про Свідоцтві про сплату єдиного податку, саме в цій графі має бути найбільш точна вказівка ​​економічної діяльності, яка повинна принести дохід.

КВЕДи і їх розшифровка в Україні

Кодування об'єднує цифрові і буквені символи, які і позначають вид економічної діяльності.

Латинська літера коду від A до U означає приналежність до секції, перший блок де цифра означає розділ КВЕД, другий блок цифр визначає групу, а третій блок цифр визначає приналежність до класу. Офіційний ресурс українських даних вміщує в собі детальну інформацію про кожну категорію і підкатегорію.

Наприклад, якщо перед очима ряд номерів та КВЕД, а підприємець хоче відкрити ательє, то його КВЕД буде виглядати наступним чином: секція С - переробна промисловість; розділ 14 Виробництво одягу. Подальші цифри будуть вказувати який конкретно діяльністю намір займатися. Якщо це стосується ательє на вибір будуть представлені: виробництво одягу, крім хутряного; виготовлення виробів з хутра; виробництво трикотажу і в'язаного одягу.

Відповідно кожна з приладдя до класу, буде мати свою специфіку та особливості.

Більш великий КВЕД на будівництво, з яким можна перевірити включає або не включає цей клас певні види робіт. Наприклад, цей КВЕД не включає архітектурні та інженерні роботи. Не дивлячись на близьку специфіку за архітектурні роботи відповідає інший класифікатор, який має назву професійна і наукова діяльність. І в цьому розділі є підгрупа, яка відповідає за вищевказану діяльність.

І якщо раніше торгівлі на ринку було сила-силенна і ніхто не замислювався на рахунок законності і тим більше оподаткування на цей рахунок, то зараз існує класифікатор, завдяки якому є розуміння, що це сектор G під назвою оптова та роздрібна торгівля. Відповідно при реєстрації ПП підприємець буде вказувати який саме торгівлею буде займатися він або найнятий працівник. Оптовий бізнес набирає все більше популярності і це стає зрозуміло якщо поглянути на відкриття оптових баз у великих і малих містах по всій країні.

Для відкриття інтернет-магазину відповідним КВЕД буде категорія «Роздрібна торгівля, крім торгівлі автотранспортними засобами та мотоциклами». Відповідно ППшник потрібно буде вказувати групи товарів, які він буде реалізовувати через свій магазин.

На офіційному сайті існує довідник і перелік КВЕДів, де детально розписано як розшифровується той чи інший код. Користувачеві досить ввести свої коди і завантажити всю необхідну інформацію з розшифровкою і описом діяльності. Є список КВЕДів, а також таблиця з описом груп і підгруп. Зміна КВЕД коштуватиме коштів згідно курсу валют, тому рекомендується відразу визначитися з підкатегорією реалізованої діяльності.