Близько тижня тому, управління Національного банку України повідомив про те, що їм вдалося вилучити партію фальшивих купюр, номінал яких становить 500 гривень. Підроблені банкноти номіналом 500 гривень зразка 2006 року, виготовлені струменевим друком з імітацією ультрафіолетового захисту.

У зв'язку з цим, на офіційному YouTube-каналі Нацбанку з'явилося відео, де розповідають про способи відрізнити підробку від справжньої купюри.

Зокрема йдеться про вилучення фальшивих банкнот, що збувалися у касах автозаправних станцій, торговельної мережі у різних регіонах країни (зокрема м. Київ та Київська, Львівська, Харківська, Одеська та Черкаська області).

При неуважному візуальному та тактильному контролі елементів захисту банкноти без використання спеціальних детекторів, що дозволяють перевіряти справжність банкнот в ультрафіолетовому та інфрачервоному промінні, такі підробки можуть становити потенційну небезпеку. Як відрізнити такі підроблені банкноти від справжніх розповідає Віталій Ковтонюк, головний фахівець департаменту грошового обігу Національного банку.

Популярні новини зараз
За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Експерт на відео заявив, що на справжніх банкнотах є достатня кількість захисних елементів, які дозволяють підтвердити їх достовірність, не вдаючись при цьому до використання спец обладнання. Про це розповів Віталій Ковтюк, який є фахівцем захисту грошей у Нацбанку.

Найнебезпечніше те, що шахраї навчились підробляти навіть елементи, які можна перевірити з допомогою ультрафіолету.

Нагадаємо, що в жовтні для українців готують відразу два грошових нововведення. По-перше, перестануть приймати копійки номіналом одна, дві та п'ять копійок. По-друге, з'явиться нова купюра.