Оренда житла може бути легальною та нелегальною. У цій статті представлені практичні рекомендації про те, як убезпечити себе. Закон - це одна сторона, а реальне життя - абсолютно інша, яка диктує нам свої правила. Сьогодні ми більш детально поговоримо про договір оренди квартир та спектр ріелторських послуг у цьому напрямку.

Договір оренди квартири (Україна) 2019: закон, права, ризики

Як правило, багато власників квартири, приватного будинку або нежитлового приміщення здають житло без оплати податків. Із правилами, які нам диктує Цивільний кодекс країни, ви можете познайомитися на сайті Верховної Ради України.

Відносини зйому, оренди кімнати, квартири або іншого житла регулюються 59 главою Цивільного кодексу України. Правильно було б укладати договір оренди або найму. У документі обидві сторони прописують деталі угоди та її умови. Угода, підписана орендодавцем і квартиронаймачем, регулює їх відносини і захищає сторони у разі виникнення проблем або спірних ситуацій.

Згіно із законом, поняття «найм» і «оренда» розрізняються залежно від приміщення та особи, яке знімає/здає житло. Договір оренди доречно укладати у тому випадку, коли приміщення житлове. І одна сторона - юрособа. А також коли фізособа бере у оренду нежитлове приміщення у юрособи (офіс, склад і тощо).

Договір найму укладається у разі знімання житлового приміщення фізособою у фізособи. Залежно від договору (оренда або найм), закон по-різному трактує і регулює правові відносини орендодавця і наймача.

Популярні новини зараз
За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Однак так уже склалося, що у реальному житті в побуті мова про наймання практично не йде. Насправді при здачі житла або приміщення у народі прийнято вживати «оренда» у обох випадках. Щоб не виникло плутанини, у подальшому ми також будемо називати договір про здачу житла у оренду.

Договір оренди квартири 2019

Коли укладається типовий договір оренди квартири, ризики може мати як одна сторона (орендар), так і інша (орендодавець). У реальності плюси та мінуси мають місце як при легальній, так і нелегальній оренді житлового\нежитлового приміщення в Україні.

Сьогодні, орендуючи квартиру або інше житло, можна стати «заручником» шахрайських дій орендодавця. Але є й інший бік медалі: коли орендодавцям доводиться приструнювати орендаря. Зберігайте свої нерви та гаманці! Ми допоможемо вам убезпечити себе.

Ця стаття буде корисною як квартирантам, так і орендодавцям. У ній ви зможете дізнатися: які можуть виникнути ризики та труднощі при укладанні або розірванні договору найму? Які типові договори (Україна) укладаються? Які правила розірвання договору здачі житла? Порівняймо усі «за» та «проти».

Типові договори (Україна): бланк, зразок, фото

Перш ніж на довгий термін здавати або орендувати житло, необхідно упевнитися у тому, що перед вами не шахраї. Для квартирантів пошук квартири здійснюється за допомогою ріелторських послуг або самостійно.

Оренда квартири: договір, бланк, зразок

Оренда квартири: договір, бланк, зразок

Аналогічно складається ситуація із іншою стороною. Останнім часом орендарі та орендодавці широко користуються зйомом\здачею житла за допомогою мережі інтернет. Здати або зняти квартиру таким чином можна як через посередників, так і без них.

Орендодавцю все одно, яким чином у нього з'явиться квартиронаймач: за допомогою ріелторських послуг чи без них. Але для квартиронаймача цей аспект важливий, оскільки у разі використання ріелторських послуг він повинен буде заплатити за них пристойну суму грошей: від 50 до 100% місячної вартості оренди житла.

Зважаючи на це українцям і приїжджим у країну, звичайно ж, здача житла без посередників більш вигідна. На жаль, у теперішні часи шахраями часом виявляються і ріелтори: наприклад, пропонують одну квартиру за дешевою ціною, а згодом починають пропонувати інші варіанти, аргументуючи тим, що це житло щойно орендували.

Договір оренди квартири 2019

Буває ще один вид обману: коли квартиру здають треті особи - шахраї, але справжній власник нерухомості узагалі не в курсі того, що відбувається. Трапляється, що «чорний» ріелтор взаємопов'язаний із недбайливим власником нерухомості. І щомісяця за обопільною згодою із ним здає житло новим орендарям, намагаючись якомога швидше виселити із різних вигаданих причин.

Ріелтор, який приходить на угоду із договором, просто роздруковує його. Це може зробити кожен із вас. Та й гарантій або будь-яких підстраховок у майбутньому із боку ріелтора не буде. Звичайно ж, тільки вам самим вирішувати, чи варто користуватися послугами ріелтора або вступати у вільну комунікацію із власником нерухомості самостійно.

Типові договори (Україна) на українській та російській мові ви можете завантажити прямо зараз. Найголовніше перед підписанням - упевнитися у тому, що перед вами дійсно порядна і чесна людина, а не аферист.

Договір оренди

Взаємодіяти із орендарем під час укладення договору може як сам власник житла, так і людина із наявністю офіційної довіреності, яка була завірена у нотаріуса. Запам'ятайте: ніхто інший (люди, що іменують себе сусідами і нібито виступають від імені власника нерухомості, його так звані друзі або інші представники господаря) без самого власника або наявності довіреності укласти договір оренди із вами не зможуть.

У такому випадку цілком очевидно, що вас хочуть обдурити. До речі, якщо мова йде про оренду квартири, а власники нерухомості, наприклад, подружжя, знадобиться згода обох сторін: і дружини, і чоловіка. Часом траплялося, що другий власник нерухомості виселяє орендаря.

Для того, щоб орендар переконався у тому, що перед ним дійсно власник нерухомості, яка здається, господар повинен надати паспорт і договір дарування чи купівлі-продажу житла або інший документ, який підтверджує його права власності (рішення суду, свідоцтво про спадщину).

Якщо ви відчуваєте якийсь підступ у поведінці орендодавця або у вас викликає сумнів занадто низька ціна, або який-небудь інший фактор, краще відмовитися від угоди й гроші не платити. Навіть якщо сама людина вам неприємна, грубо із вами розмовляє, краще теж відмовитися від угоди, незважаючи на привабливість варіанту.

У майбутньому у вас можуть виникнути проблеми різного роду: кран несправний, каналізація забилася або щось вийшло із ладу. У такому випадку буде дуже складно знайти компроміс із людиною, яка при вашому першому знайомстві здалася вам неприємною та нечемною.

Не соромтеся задавати йому будь-які запитання, що вас цікавлять. Ваша сьогоднішня скромність може згодом позначитися непередбаченими труднощами. Дізнавайтеся, яким чином буде здійснюватися оплата, у які терміни, хто буде здійснювати ремонтні роботи, хто буде здійснювати оплату за комунальні послуги.

Якщо господар нерухомості - людина порядна, йому й самому вигідно, щоб у нього жили добрі люди, які не будуть доставляти йому в майбутньому клопоту. Тільки після обопільної угоди ви можете підписати типовий договір оренди житла. До речі, ви можете скачати типовий договір (Україна) зі зйому житла і внести у нього свої правки.

Оренда квартири (Україна): податки, розірвання договору

Ст. 811 ЦКУ свідчить про те, що угода оренди має бути письмовою. І навіть без завірення нотаріуса, він має юрсилу. Нотаріальне обов'язково у тому випадку, коли угода буде терміном до трьох років.

Договір оренди квартири 2019

Практикуються у 2019 році й договори із короткострокового орендування. Але коли договір оренди полягатиме на більший термін, то у орендарів більше прав і можливостей. Квартиронаймач має право розірвати угоду, попередивши власника за три місяці.

У разі, коли орендар з'їжджає без попередження, власник має право у судовому порядку вимагати із нього оплату за тримісячний термін. Але тільки якщо будуть докази, що він не здав цю нерухомість на схожих умовах іншим квартиронаймачам.

На сьогоднішній день ціна оформлення договору оренди нерухомості у нотаріуса при оренді терміном більше 3-х років варіюється у середньому від 300 до 500 грн. Однак, крім послуг нотаріуса, платіж включає держмито, військовий збір і до Пенсійного фонду.

У результаті ще 2,5% від суми укладеної угоди вам необхідно буде віддати за податки. Щоб дізнатися кінцеву суму, необхідно помножити вартість оренди у місяць на місяці. І порахувати 2,5% від отриманого результату.

Наприклад, вартість орендованої квартири - 3 тис. грн. на місяць. За 12 місяців орендарю доведеться платити 36 тис. грн. Сума майбутніх податків буде такою: із 36 тис. грн. 2,5% - 900 грн. Плюс урахуйте послуги у нотаріуса.

Окремий розрахунок - податок на оренду нерухомості, який включає 18% податку на доходи фізосіб і 1,5% військового збору. Наприклад: візьмемо ту ж квартиру із оплатою 3 тис. грн. на місяць. У підсумку виходить, що із 36 тис. грн. отриманих коштів за податки доведеться віддати 7 тис. 20 грн.

Розірвання угоди може мати місце у разі, якщо власник нерухомості подав до суду, тому що квартиронаймачі не заплатили за короткострокову оренду більше двох разів. У разі довгострокової оренди цей термін становить понад півроку, тобто 6 разів.

Договір оренди квартири 2019

Розірвати договір оренди через суд власник нерухомості може і у разі, якщо квартира знадобилася йому для власного проживання або він хоче поселити туди брата, сестру або інших родичів. Проте орендарі повинні бути попереджені про це за 2 місяці. І тільки у разі їх відмови виселитися через цей термін, суд зможе розірвати договір.

Сьогодні мало хто платить у казну держави податки. Із одного боку, це невигідно орендодавцям. Із іншого, якщо вони почнуть це масово робити, то виросте ціна за оренду. І при цьому постраждають люди, яким доводиться знімати житло. На жаль, закономірність така: при подорожчанні чогось для власника або постачальника це позначається на вартості наданої послуги.