На сайті Верховної Ради зареєстровано законопроект №2051-1, згідно якого стане забороненою реалізація частини пластикових пакетів. Закон про часткову заборону пластикових пакетів набере чинності з 2022 року.

Закон пропонує обмежити в Україні реалізацію поліетиленових пакетів і оксо-розкладних пакетів. За даними офіційного сайту Верховної Ради України, проект Закону про зменшення кількості окремих видів відходів з поліетилену в цивільному обороті зареєстрований групою депутатів 28 січня.

В Україні заборонять пластикові пакети

Згідно законопроекту №2051-1 буде заборонено розповсюдження пластикових пакетів товщиною до 50 мікрон з 1 січня 2022 року. Обмеження оминуть біорозкладні пластикові пакети та надлегкі пластикові пакети для пакування свіжої риби, м’яса та сипучих продуктів і льоду.

Окрім цього, у законі пропонують заборонити розповсюдження оксо-розкладних (оксобіорозкладних) пластикових пакетів з 1 січня 2022 року. Зазначається, що такі пакети можуть бути небезпечними для життя, здоров’я споживача та його майна, навколишнього середовища.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

В Україні заборонять пластикові пакети

Під забороною буде агітація споживачів купувати пластикові пакети. Виробників зобов’яжуть маркувати біорозкладні пластикові пакети відповідно стандартам.

Новий документ буде заохочувати виробництво біорозкладні пластикових пакетів. А реалізація пластикових пакетів або оксо-розкладних пакетів під виглядом біопакетів буде штрафуватися. Покарання за продаж продукції, забороненої законопроектом №9507 становитиме п’ятсот відсотків вартості одержаної від реалізації товару або виконаної роботи.

Автори проекту зазначають, що оксо-біорозкладні пакети хоча і вважаються безпечними, але вони розкладають на мікропластик, який теж завдає шкоди природі.

В Україні заборонять пластикові пакети

На даний час в Україні є потужності виробництва біопакетів, але попит на них наразі відсутній. Після 1 січня 2022 року пакети, які не відповідають вимогам закону, будуть утилізовані.

Варто зауважити, в ООН заявили, що навіть пакети з органічної сировини не можна назвати повністю безпечними. Існує думка, що поширення інформації про можливість переробки пакетів, не піде на користь усвідомленому споживанню. Оскільки люди в такому разі не будуть намагатися замінити його багаторазовими торбинками або використовувати повторно. Найкращим виходом в цій ситуації багато хто вважає використання багаторазової тари.

Нагадаємо, раніше розповіли, як звичайні школярки згортають гори заради порятунку планети

Як повідомляв портал "Знай.ua", юна вчена дає мертвій рибі нове життя, такого не робив ще ніхто

Також "Знай.ua" писав, що екологічна утилізація допомогла шведам назавжди забути про сміття