На вихідних Кабінет Міністрів схвалив програму дій уряду на найближчі роки. Зупинятися на кожному пункті ми не будемо, але кілька основних позначимо. За п'ять років прем'єр Гончарук і компанія планують: створити більш 1 млн робочих місць, збільш зростання економіки (ВВП) на 40%, залучити 50 млрд доларів прямих іноземних інвестицій, а також привести рівень прожиткового мінімуму до сучасних реалій.

Все це, звичайно, добре і дай бог, щоб наші міністри змогли домогтися цього, але залишається питання. Чому в програмі на найближчу п'ятирічку не закладен хоча б приблизний курс долара, який очікується в країні? Зрозуміло, що за курс відповідає НБУ, а не Кабмін. Але ж все-таки можна було б заявляючи такі реформи прописати і можливий курс долара, щоб можна було від чогось відштовхуватися.

Адже як показує останній місяць, з курсом зараз твориться щось дивне...

Аномалія гривні

Як відомо осінь - це пора традиційного стрибка курсу долара, з чим пов'язано багато факторів. Тому більшість експертів, бачачи влітку зниження курсу американської валюти, впевнено говорили, що у вересні все зміниться, запрацює новий уряд і все повернеться на круги своя. Але не тут-то було, долар продовжує падати ...

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

«Аномалія. Багато в чому це пов'язано з продажем гривневих держоблігацій України нерезидентам, - розповів нам економічний експерт Олександр Охріменко. - Виходить великий приплив валюти і в результаті ревальвація, хоча восени дійсно найчастіше девальвація».

Експерт вважає нинішній курс аномальним

У зв'язку з цим дуже складно намагатися спрогнозувати курс на майбутнє.

«Якщо і далі нерезиденти будуть скуповувати держоблігації за валюту, то ревальвація може зробити курс гривні і 22 грн за долар, - зазначив економіст. - Але якщо нерезиденти перестануть їх купувати, і почнуть виводити валюту за кордон, то буде девальвація до 32 грн за долар».

Своєю думкою з цього приводу з нами поділилася і економіст, голова ГО "RE: Старт" Оксана Чепіжко.

«В останній день вересня можна з упевненістю сказати, що традиційна осіння девальвація гривні так і не почалася. Більш того, курс плавно зміцнюється і може досягти чотирирічного рекорду, - розповіла вона Знай.ua. - Слід зазначити «український парадокс» - зміцнення гривні відбувається на тлі негативного сальдо зовнішньої торгівлі України. Я думаю, що на початку жовтня долар залишиться в стабільному діапазоні».

Якщо говорити про прогноз на тиждень, то Чепіжко назвала такі цифри.

«На початку жовтня долар на міжбанку може торгуватися близько 23,8 - 24,3 грн, а готівковий долар в банках може торгуватися близько 23,7- 24,1 грн за долар», - сказала вона.

У чому тримати гроші?

Звичайно, ми не могли не запитати у наших експертів, в якій же валюті варто зараз українцям тримати свої заощадження. За словами Олександра Охріменка потрібно гратися з курсом і встигати, на ньому заробляти.

Більш детально на це питання відповіла Оксана Чепіжко.

«Необхідно диверсифікувати. Тобто якщо у вас є гривні, то звичайно краще всього зберігати трохи в гривні, трошки в доларах і трошки в євро, - сказала вона. - Якщо є така можливість, і ви розумієте, що таке банківське золото, то варто в нього інвестувати, так як зараз воно росте в ціні. Це можна зробити в будь-якому банку».

Оксана Чепіжко радить диверсифікувати свої заощадження

Також вона дала пораду тим, у кого дохід більше, ніж у середньостатистичного українця.

«Це може бути такий інструмент, як ОВДП (Облігації Внутрішньої Державної Позики - авт.). З минулого року їх дозволено купувати і населенню. Але там інвестиції складають від одного мільйона гривень, - зазначила експерт. - Це дуже зручно, тому що коли ви вкладаєте в ОВДП, то можете ще й заробити 9-10процентов річних. І найголовніше - все це гарантується державою».

Що в майбутньому?

Що ж стосується курсу на найближчі роки, то Міжнародне рейтингове агентство S & P Global Ratings повідомило, яким може бути курс гривні до 2022 року. До кінця року експерти агентства очікують курс 27 грн/$, до закінчення 2020 року - 27,5 грн/$, 2021 року - 28 грн/$, а 2022 року - 28,5 грн/$.

Нагадаємо, експерти розповіли про вплив нової 1000 купюри на курс долара.

Як повідомляв Знай. ua, що підготував жовтень для українців.

Також Знай. ua писав, що українські гроші скоро вийдуть з обігу.