Сайт офіційного інтернет-представництва Президента України продовжує поповнюватися новими й новими зверненнями від громадян нашої країни. Якщо кілька тижнів тому пропозиції стосувалися більш глобальних тем – таких як покарання за кнопкодавство, зміни умов набору в армію та удосконалення шкільного харчування – то сьогодні українці намагаються внести корективи у спортивну, культурну сферу, а також докорінно змінити "кут" у ставленні до гендерної рівності. Деталі з'ясовували Знай.ua.

Проводити Олімпіади та облаштувати надсучасну кіностудію

Однією з останніх петицій стала пропозиція №22/075322 щодо "Створення сучасної державної кіностудії", зареєстрована 3 жовтня. Єдиною умовою чомусь стало виключення столиці з переліку потенційних локацій.

"Пане Президенте! Прошу розглянути можливість створення сучасної державної кіностудії художніх та анімаційних фільмів. Тільки не в Києві! Львів, Харків, Одеса – будь де", – пише ініціатор звернення Денис Кононюк.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

Цей же автор розмістив також і петицію з удосконалення не тільки культурного, а й спортивного простору – вона закликає "Подати заявку на проведення олімпіади, чемпіонатів світу чи Європи".

"Прошу розглянути можливість проведення в Україні великих спортивних змагань світового рівня. Будь то Олімпіада, чемпіонати світу чи Європи", – звертається до Президента автор електронного документу №22/075324 Денис Кононюк.

Одностатевим шлюбам – так!

Як показує практика, Україна ще тільки крокує до демократичного гендерної рівності. Вже традиційною стала неспокійна ситуація, що утворюється щороку на Маршах рівності – незважаючи на багатотисячну підтримку ЛГБТ-спільноти, знаходиться чимало відчайдухів, які категорично виступають "проти".

Автор пропозиції №22/075282, оприлюдненої на сайті 3 жовтня, схоже, вирішив покінчити з недемократичним ставленням до представників нетрадиційної орієнтації.

"Пане Президенте! Прошу створити комісію із залученням експертів та суспільства, та розглянути питання дозволу на державному рівні одностатевих шлюбів в Україні", – зазначає автор петиції під назвою "Дозволити одностатеві шлюби".

Скорочення робочого дня до 3-4 днів: економія на комуналці та більша ефективність

Зміни у Данії, муніципалітет якої нещодавно заявив про введення 4-денного робочого тижня, взяли за основу і українці. Наслідуючи іноземний приклад, автор петиції №22/075088 пішла навіть далі, запропонувавши зменшити кількість робочих днів до 3 – 4 на тиждень. А це, відповідно, 24 або 32 робочі години, які ми мали б присвячувати роботі.

За словами ініціатора документу, зменшення робочого тижня до 3-4 днів буде корисним і для найманих працівників, і для роботодавців, а також екологічної ситуації навколишнього середовища.

"Це допоможе знизити кількість вихлопних газів, які виділяються чисельними автівками в заторах і забруднюють атмосферу. Для роботодавців скорочення робочого тижня дозволить економити кошти на комунальних платежах. А також отримувати більш продуктивну роботу працівників, яким більше не потрібно буде розриватись між особистим життям і роботою", – пояснює автор електронного звернення, розміщеного на сайті Президента 3 жовтня, Анна Міщенко.

Як відзначає Анна Міщенко, ідея 4-денного робочого тижня обговорювалася ще у 1970-х роках, але перевіряти її почали лише недавно. Компанії по всьому світу провели дослідження, щоб з'ясувати, як таке скорочення робочого тижня вплине на ефективність співробітників і їх професійне вигорання.

"Почали експеримент у страховій компанії Perpetual Guardian в Новій Зеландії, де, в результаті, відзначили зниження рівня стресу у персоналу і підвищення рівня інтересу до роботи. Продуктивність компанії збільшилася на 20%, внаслідок чого вона перейшла на 4-енний графік. У німецькій компанії Planio відзначили, що співробітники, яких перевели на 4-денний робочий тиждень, почали краще працювати. У Федерації британських профспілок підтвердили такий висновок, зазначивши, що новий режим праці не змушує людей розриватися між роботою та особистим життям", – пише автор петиції № 22/075088.

Як відмічає автор звернення, ідею переходу на 4-денний робочий тиждень підтримали і на Всесвітньому економічному форумі в Давосі у 2019 році. А "вишенькою на торті" стало дослідження британського аналітичного центру Autonomy. Експерти зробили висновок, що кожна година роботи негативно впливає на клімат, а одним із способів зупинити глобальне потепління є скорочення днів у робочому тижні до 4.

Чи наберуть дані звернення українців кількість підписів, необхідну для розгляду Президента, покаже час.

Вдалим прикладом стала петиція лідера партії Громадський рух "Рідна країна" Миколи Томенка, яка влітку за рекордний строк набрала понад 25 тисяч голосів. Пропозицію щодо скасування фінансування політичних партій днями вже підтримала Верховна Рада.

Тож подробиці читайте на порталі Знай.ua.