За останні кілька днів курс гривні почав істотно коливатися, а гривня стала втрачати позиціїб що зміцнилися з початку року. Яків Смолій, голова НБУ, розповів, чому так відбувається, і чому українцям не варто хвилюватися, на спільному брифінгу з Олексієм Гончаруком, прем'єр-міністром України.

Смолій зазначив, що коливання гривні зараз - це природний процес, тому що НБУ проводить політику гнучкого курсоутворення.

"Коливання в ту або іншу сторону - це закономірний процес. Так і повинен працювати ринок. Коли відбувається коливання в певних діапазонах, це нормальна ситуація як для бізнесу, так і центрального банку, який регулює цю політику", - пояснив Смолій.

Смолій також додав, що на курс валюти впливають і сезонні фактори - кожен рік їх вплив на гривню достатньо значущий. Восени зростають надходження валютних коштів від експортерів аграрної продукції. До того ж, з січня 2019 року збільшилася кількість вкладень нерезидентів в цінні папери уряду вже до 3 млрд доларів.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

До грудня 2019 року офіційний курс гривні до долара може скласти 26,5, як передають аналітики інвестбанку Morgan Stanley. А фахівці з ангентства S&P прогнозують до кінця 2019 року 27 гривень за долар. Держбюджет України на 2020 рік, згідно з проектом Кабміну, внесеного до Верховної Ради, розрахований, враховуючи прогнозований курс 28,2 гривні за долар.

Нагадаємо, раніше монетизацію субсидій та комунальні тарифи переглянуть восени: що зміниться для українців.

Також Знай.uа писав, що Кабмін анонсував нові угоди про безвіз: ще 14 країн можуть відкрити двері українцям.

Ще Портал Знай.uа повідомляв як "озолотитися" в Запоріжжі у розпал осені.