Родимки на шкірі дитини, як правило, не привід для особливого занепокоєння, тому що нові цятки з'являються і в дитинстві, підлітковому віці. Коли дитина виросте, родимки, природно, стануть більше. Насправді меланома рідко зустрічається у маленьких дітей. Проте бувають випадки, коли дерматолог повинен перевірити родимку, щоб не помилитися з діагнозом. Виявлена на ранніх стадіях меланома добре піддається лікуванню. Про це розповів відомий дитячий лікар Євген Комаровський.

П'ять ознак, які повинні насторожити:

Зміна родимки. Для родимки нормально рости з тією ж швидкістю, що і дитина. Також родимки у малюка можуть ставати темніше або світліше.

Але якщо родимка занадто швидко росте або змінюється, то це повинно викликати настороженість батьків і спонукати їх звернутися з цією проблемою до лікаря-дерматолога. Також повинні викликати занепокоєння родимки, які відрізняються від інших родимок вашої дитини. Такі зміни можуть бути ознакою меланоми.

лікарня
лікарня

Родимка має куполоподібну форму, зубчасті кордону або складається із сегментів різного кольору. Якщо на шкірі вашої дитини є опукле округле утворення рожевого, червоного, жовто-коричневого або коричневого кольору, швидше за все, це невус Шпіца. Це нешкідлива родимка, яка зазвичай з'являється у віці від 10 до 20 років. Дитина може народитися з цим типом родимки.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Поверхня родимки може бути гладкою або шорсткою. Іноді поверхню родимки пошкоджується і кровоточить.

Хоча невус Шпіца нешкідливий, він може бути схожий на меланому — найбільш серйозний тип раку шкіри. Меланома теж може кровоточити, розкриватися або мати форму купола. І невус Шпіца, і меланома можуть бути різнокольоровими.

Навіть якщо дивитися під мікроскопом, така родимка часто нагадує меланому.

Будь-яка пляма, схоже на описане вище, повинно бути оглянуто дерматологом. У деяких випадках дерматолог захоче видалити його. Однак якщо пляма не змінюється, дерматолог може прийняти рішення уважно стежити за ним. Іноді подібні родимки в кінцевому підсумку зникають без лікування.

Кровоточить родимка. Опукла родимка може про щось зачепитися і пошкодитися до крові. Однак якщо родимка кровоточить без причини, її слід перевірити. Родимка, яка виглядає як відкрита рана, також повинна викликати занепокоєння. Кровотеча або розрив шкіри можуть бути ознакою меланоми.

Багато родимок. -Для дитини чи підлітка нормально, якщо у нього з'являються нові родимки. Коли малюк стає дорослим, зазвичай у нього спостерігається від 12 до 20 родимок.

Але якщо у дитини вже є 50 з гаком родимок, то він повинен перебувати під наглядом дерматолога. Деякі діти, у яких занадто багато родимок, хворіють на меланому в ранньому віці. Австралійське дослідження показало, що більше половини пацієнтів з меланомою у віці від 15 до 19 років мали на тілі щонайменше 100 родимок.

Школа Комаровського
Школа Комаровського

Велика родимка. Як правило, родимки — це круглі (або овальні) плями, які менше за розміром, ніж гумка на кінчику простого олівця.

Але деякі діти мають великі або навіть гігантські родимки — більше 15 см. І тоді вони вважаються вже гемангиомами або іншими подібними утвореннями. Діти з такими типами родимок зазвичай народжуються з ними. Також гемангіоми можуть з'явитися незабаром після народження дитини.

Наявність великої родимки збільшує ризик розвитку меланоми та інших проблем зі здоров'ям у дитини. Цей ризик тим більший, чим дитина молодша. Більше половини меланом, які розвиваються з гігантських родимок, діагностуються до 10 років.

Тому діти з великими родимками мають перебувати під наглядом дерматолога. При ранній діагностиці меланома добре піддається лікуванню.

Нагадаємо, Комаровський розповів, коли можна давати дітям солодощі.

Раніше Знай.ua повідомляв, дієтологи підказали ефективний продукт для схуднення.

Також Знай.ua писав, українкам підказали, як ніколи не старіти.