Щорічно 14 жовтня відзначається важливе державне свято – День захисника України. Про історію дати і традиції читайте далі у матеріалі.

Історія Дня захисника України

Вперше День захисника українці відзначили п'ять років тому. Дата встановлена указом президента № 806/2014 від 14 жовтня 2014 року і є офіційно святковим і вихідним днем.

Як вказується в документі, свято було засновано "з метою вшанування мужності і героїзму захисників незалежності та територіальної цілісності України, військових традицій і перемог українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві і в підтримку ініціативи громадськості".

Також в указі затверджено і дату його щорічного святкування – 14 жовтня, а День захисника Вітчизни, який раніше відзначався 23 лютого, скасовано.

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Ухилянтам готують суворі обмеження: зроблять все, щоб йшли до ТЦК Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

До речі, цю дату святкування обрали не випадково. Адже в Україні 14 жовтня також відзначається День українського козацтва. Це свято, приурочене до дня Покрови Пресвятої Богородиці – захисниці і покровительки козаків.

Ще це дата створення в 1942 році Української повстанської армії (УПА) – військово-політичного підрозділу Організації українських націоналістів (ОУН).

Традиції Дня захисника України

Таке світле свято не може проходити без заходів і веселощів. Традиційно з нагоди Дня захисника України проводиться низка святкових та офіційних заходів, в основному – у Києві і Львові.

Крім того, згідно з указом президента від 10 жовтня 2015 року, щорічно в цей день всі органи місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації і об'єднання громадян встановлюють або вивішують український прапор.