14 жовтня українці відзначають одразу три великих свята: православне свято Покрову Пресвятої богородиці, День українського козацтва і День захисника вітчизни. На честь цієї особливої дати оголошено офіційний вихідний день.

Покрова 2019: традиції свята

В цей день віряни християни відвідують храм і звертаються у молитві до Пресвятої Богородиці з проханням про здоров'я, захист, допомогу, сприяння в сімейному житті і любов. Вважається, що протягом року до наступної Покрови Богородиця буде допомагати і оберігати того, хто їй помолився.

Покрова Пресвятої богородиці

Варто відзначити, що для незаміжніх дівчат Покрова була найулюбленішим святом: у молоді починався сезон вечорниць, для їх батьків – період весіль, а дівчата на виданні з радістю брали участь у весільних гуляннях.

Так, в цей день незаміжні примовляли: «Свята Покрівонько, покрий мені голівоньку», «Мати-Покрівонько, покрий Матір сиру Землю і мене молоду», «Свята мати, Покровонько, накрий мою голівоньку, хоч ганчіркою, аби не зостатися дівкою», «Свята мати, Покровонько, завинь мою голівоньку, чи в шматку, чи в онучу – най ся дівкою не мучу!».

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Тарологиня розповіла, чи впораємося ми із російськими "Цирконами" Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру
Показати ще

При цьому, молодим дівчатам, які хотіли вийти заміж, слід було прийти в церкву ще до початку святкового богослужіння, щоб поставити свічку і помолитися до Пресвятої Богородиці, просячи її про швидке заміжжя і щасливе сімейне життя. А якщо спекти хліб і залишити в ніч на Покрову на віконці – можна приманити судженого.

Це свято потрібно зустрічати радісно і весело, запрошувати гостей і самим ходити в гості. Крім того, на Покрову господині вранці розводили вогонь у печі, додаючи до дров гілочки плодових дерев – це обіцяло хороший врожай і добробут сім'ї.