Боротьба прихильників Android і iOS не закінчується на марці мобільного телефону. За першість змагаються ще й мобільні оператори. Вони заманюють користувачів не тільки “смачними” тарифами, але і оригінальними номерами. Як формується номер, які коди операторів в Україні і скільки коштує крутий номер телефону - в сьогоднішній статті.

Оператори мобільного зв'язку

Найпопулярнішими старожилами українських телекомунікацій вважаються Kyivstar, Lifecell (колишній Life) і Vodafone (той же MTC, UMC, Jeans і Екотел). Серед менш популярних: ТриМоб, PEOPLEnet і Інтертелеком. За більш ніж двадцять років, мобільні оператори змінювали тарифи, инфлюэнсеров, дизайн і коди.

Мобільні оператори

  • Kyivstar був заснований ще в 1994 році Ігорем Литовченком і тоді називався “Bridge”. Не минуло й року, як оператор змінив назву на Київстар і почав (перший!) надавати послуги СМС повідомлень. У 2000 році користувачі Київстар почали користуватися мобільним інтернетом і роумінгом. 2003 рік можна згадувати, як найбільш вдалий для клієнтів оператора - скасували плату за вхідні дзвінки. До речі, у сусідній Росії це сталося трохи пізніше. Далі компанія ставала спонсором масштабних заходів, Олімпійських ігор, конкурсів краси, концертів і тд. Як один з найбільших операторів України, Київстар поглинув за своє існування кілька менш популярних мобільних операторів.

Мобільні оператори

Популярні новини зараз
ПриватБанк скасував плату за важливу послугу: до кінця року не візьмуть жодної копійки Відмова від повістки – не порушення? Суд розповів, хто буде правий Гороскоп на тиждень 6-12 травня для всіх знаків Зодіаку: труднощі Близнюків, союзники Скорпіона та успіхи Риб "Продам місце в черзі": чоловіки штурмують ТЦК, воєнкоми не справляються
Показати ще
  • Vodafone, як не дивно, був першим в Україні мобільним оператором. Тільки тоді він називався UMC, складався з капіталу кількох міжнародних компаніях і ґрунтувався на гіганті українського оператора зв'язку Укртелеком. У 1992 році розпочався процес формування української мобільного зв'язку. 1 липня 1993 року стався історичний дзвінок першого українського Президента Леоніда Кравчука в Україні. Дзвонив президент першому послу України в Німеччині Івану Писковому. У 2003 році UMC купує MTC і створює Джинс зі своїм загадковим слоганом “Що нового?”. Після ребрендингу, переходу на якісний мобільний інтернет, скасування плати за вхідні дзвінки, оператор окончально стає Vodafone в 2015 році.

Мобільні оператори

  • Lifecell - це турецький оператор мобільного зв'язку, який до 2016 року називався Life. Історія починається з 2005 року, коли на арені вже грали два гіганта, поглинули практично весь ринок. Це змусило оператора відразу виходити на Український ринок з новою пропозицією - мережею EDGE, вводить MeloRing та через рік шокує безлимитом всередині мережі. Life:) міг користуватися досвідом двох конкурентів, скорочуючи між ними розрив завдяки сучасним пропозицій: СМС, ММС, мобільний інтернет та роумінг. У 2016 році Life:) продовжив традицію швидкісного інтернету, в тому ж році повністю змінивши зовнішній вигляд і ставши Lifecell.

Коди операторів

Всіх операторів можна ідентифікувати за допомогою кодів, які вони викупили для своїх користувачів:

  • Kyivstar використовує п'ять кодів для своїх номерів: 067, 068, 096, 097, 098. Найдавнішим вважається 067, більш новий - 098.

  • Vodafone користується чотирма мережевими кодами: 050, 066, 095, 099. Старожили UMC пам'ятають ще 050, а нові користувачі отримують номери з кодом 099.

  • Lifecell користується трьома кодами: 063, 073, 093. Найдавніші номери починалися з 063.

  • ТриМоб дає абонентам номери з кодом 091.

  • PEOPLEnet використовує код мобільного оператора 092.

  • Інтертелеком користується мережевим кодом 094.

Тарифи операторів

Kyivstar, Vodafone і Lifecell надають послуги передплаченого зв'язку і контрактних номерів. Всі три оператори вже обзавелися 3G і 4G (LTE) інтернетом.

Мобільні оператори

  • Kyivstar пропонує тарифи мобільного зв'язку від 75 грн/місяць за передоплатою. У оператора є послуга домашнього інтернету і величезна мережа магазинів, де можна купити новий телефон і аксесуари для мобільних гаджетів.

  • Vodafone пропонує тарифи від 90 грн/міс для клієнтів по передоплаті. Оператор придумує все нові тарифи для сімей, дітей, бізнесу, інтернет-користувачів і тд.

  • Lifecell пропонує тарифи від 40 грн/міс за передоплатою. При цьому дає упор на мобільний інтернет. Безліміт і швидкість важливі для клієнтів оператора.

Новини операторів

Саме зручне і практичне нововведення у операторів мобільного зв'язку - це програми для перегляду особового рахунку, пропозицій та поповнення рахунку. Такий особистий кабінет дозволяє економити час на відправку повідомлень для перегляду балансу, а в мобільних програмах можна змінювати тарифний план, брати участь в акціях, поповнювати рахунок, контролювати використання ресурсів, знайомитися з новинками операторів.

2015 року всі оператори припинили надання зв'язку на окупованих територіях України. Це стало причиною спаду їх прибутку, але відповідало Законом України.

цього року з'явилася інформація, що Азербайджанський мобільний оператор Vodafone планує купити Україна і вже почався процес підписання угоди. За чутками, компанія буде коштувати більше 1 млрд дол.

Нещодавно "Київстар" підключив до мобільного зв'язку Чорнобильську зону. Як повідомляють источникитепер в зоні АЕС вже працює 4G від Київстар.

Lifecell ж відкрив перший Діджитал-магазин - кіоск самообслуговування для користувачів мобільного зв'язку. Як пишуть источникив автоматі самообслуговування можна замовити нову сім-карту, вибрати оригінальний номер, поповнити рахунок, змінити тариф і тд.

Ексклюзивні номери телефонів

Для бізнесу або для особистого користування - не важливо. Але багато абоненти хочуть крутий запам'ятовується номер. Зараз можна такий купити у оператора або перекупника.

Мобільні оператори

На сайті Lifecell можна вибрати номер з великою кількістю нулів або, наприклад, четвірок всього за 500 грн. Ці “золоті номери” для оператора - зайвий привід заробити гроші. Для абонентів такі знакові телефонні номери - можливість виділитися серед конкурентів. Чим легше запам'ятовується номер, тим простіше його просувати в маси.

Vodafone продає номери від 200 грн., називаючи “красивим”, наприклад, номер 095-025-4-035. Такі номери дорожчають з кроком в 50 грн.

Kyivstar пропонує кілька варіантів з різною ціною. Наприклад, номер з легким 67-67 або 97-98 всередині номери коштують 300 грн. Далі вартість змінюється в більшу сторону - 400 і 500 грн. Ексклюзивні номери коштують 2000 грн і в них коштує чотири однакових цифр поспіль.

Перекупники на OLX продають номери від 687 грн, але є небезпека потрапити на шахрая, який вимагає гроші, а сім-карту не віддасть.

Бонус: економія на мобільному зв'язку

Бонусом для тих, хто дочитав до кінця буде кілька порад, як знизити витрати за мобільний зв'язок. Це може мінімально порадувати абонентів або стати гарним приводом сходити в кіно на зекономлені гроші.

  1. Якщо ви вже користуєтеся мобільним зв'язком, але гроші “відлітають” на дзвінки, то варто запросити деталізацію ваших дзвінків. Можливо, справа в тому, що ваш тариф не так вже й хороший. Наприклад, якщо дзвінки більше спрямовані на інших операторів, то треба перейти на більш вигідні умови, помінявши тарифний план.

  2. Вимкніть всі додаткові непотрібні сервіси. Наприклад, Мелорінг, погоду або астрологічний прогноз. Ви могли випадково їх підключити, а тепер це “тягне” ресурси. Крім того, більшості людей не подобається грає у вусі музика, поки вони додзвонюються до вас. До речі, в бізнес-середовищі це вважається поганим тоном підключати мелодію на очікування відповіді.

  3. Щоб уникнути космічних рахунків за роумінг, варто згадати про те, що інтернет-тарифи за кордоном набагато вигідніше. Заздалегідь оплатіть інтернет на потрібну кількість днів і використовуйте Viber, Skype, Winamp або будь-яку іншу програму для телефонних переговорів.