Математик Марина В'язовська з Києва першою в світі розв'язала математичну загадку, яку ніхто не міг вирішити 400 років.

Український математик Марина В'язовська отримала одну з найпрестижніших премії у світі - Премію Салема — цією відзнакою щорічно нагороджують лише одного молодого науковця за видатні дослідження. В'язовська розв'язала задачу, над якою маематики билися кілька століть, повідомляє UaPost.

Українка розв'язала рівняння, яке вирішить, як розміщується у 8- та 24-вимірних просторах нескінченна кількість точок, що відштовхуються одна від одної — це так звана задача Кеплера, над якою вчені всього світу билися 4 століття.

А Марині В'язовській для розгадки цієї задачі знадобилося всього два роки, що стало справжньою сенсацією в світі науки. Це називають "проривом на рівні видатних математичних відкриттів дев'ятнадцятого століття".

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

Над розв'язанням задачі Марина 2 роки працювала у Берліні — у неї там є невеличкий офіс, в якому нема надпотужних комп'ютерів чи обчислюваної техніки — всі процеси відбуваються в голові.

Заступник міністра освіти математик Володимир Ковтунець вважає, що відкриття українки зможе поліпшити зв'язлок на надзвичайно далеку відстань, який сьогодні дуже проблематичний.

″З такими космічними об'єктами, як працюють на Марсі. Тривалість сигналу там буде 15-20 хв. З'являються шуми. Потрібні коди, які дозволяють виправляти помилки″, - зазначив Ковтунець.

Марина В'язовська нині викладає у берлінському університеті, хоча вона вихованка української маиематичної школи.

В'язовська закінчила Київський природничо-науковий ліцеї № 145 та механіко-математичний факультет Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Пізніше поїхала вчитися до Німеччини.

У 2010 році Марина захистила кандидатську дисертацію в Інституті математики НАН України, а в 2013 році стала доктором природничих наук в Боннському університеті, що в Німеччині. Крім цього, Марина В'язовська є власницею найпрестижнішої математичної нагороди світу - премії Салема.

Нагадаємо, юний українець винайшов помічника для незрячих людей.

Як повідомляв портал Знай.ua, новий винахід українців підкорив світ

Також Знай.ua писав, юна українка придумала, як рятувати людей від раку