Президент Володимир Зеленський підписав закон, згідно з яким кредити українцям будуть видавати прозоріше. Тепер банки можуть отримати штрафи за оманливу рекламу і приховані відсотки, а українці зможуть отримати повну інформацію про розмір процентної ставки. Правда, закон не повністю охопить на мікрокредитні організації, тому поскаржитися на ці структури буде нікуди.

Так, згідно із законом, позичальники зможуть побачити повну інформацію про кредит, який беруть у банку, кредитній спілці, ломбарді, лізинговій або страховій компанії, а також у інвестиційному фонді. Крім того, за документом фінустанови будуть керуватися чіткими правилами при створенні реклами.

Крім того, документ встановлює правила до реклами фінпослуг і відповідальності за недостовірні дані. Як кажуть у НБУ, закон дасть можливість зупинити оманливу рекламу неіснуючих на ринку низьких процентних ставок і карати фінансові установи за приховані відсотки. За порушення закону - штраф.

Мікрофінансові кредитні організації, які останнім часом все частіше з'являються в Україні, теж потраплять під дію закону. Вони часто рекламують себе як організації, які видають практично безвідсоткові позики, але на ділі все виявляється набагато гіршим.

Популярні новини зараз
На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Правда, закон не регулює кредитні угоди з терміном до одного місяця і менше, ніж мінімалка (4173 грн). Тому люди, які беруть невеликі суми "до зарплати", все ще залишаються незахищеними.

Нагадаємо, у ПФУ розповіли про жорстку вимогу до деяких пенсіонерів.

Як повідомляв портал Знай.uа, скільки часу піде на те, щоб заробити 1€ в різних країнах.

Також портал Знай.ua писав, українцям обіцяють найкращий опалювальний сезон, допоможе Польща.