Щороку 21 жовтня відзначається народне свято Трифон і Пелагея (за старим стилем - 8 жовтня). Також у цей день православні віруючі вшановують пам'ять преподобного Трифона, архімандрита В'ятського, і преподобної Пелагії Антіохійської.

Трифон і Пелагея 21 жовтня: заборони свята

На Київській Русі в цей час наближення зими ставало все більш відчутним. «З Трифона-Пелагеї все холодніше», — вірили у народі. А для того, щоб морози не застали зненацька, потрібно було заздалегідь приготувати теплий одяг.

У цей день наші пращури діставали кожухи, шуби, шапки, рукавиці, дітям в'язали вовняні рукавиці. Також дивилися, чи не потребує вбрання лагодження. «Трифон шубу лагодить, Пелагея рукавиці шиє», — примовляли жінки. Ті, хто вже збиралися одружуватися або виходити заміж готували нову одяг і збиралися до переїзду з чого гнізда.

Як відомо, колись на наших землях здебільшого був густий ліс і необхідно було закладати нові поля, які призначені для сільськогосподарських потреб. Для цього наші предки частково випалювали дерева. З деревини могли будувати нові хати та інші будівлі.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

Також виготовляли так званий починок, для чого рубали галявину, де згодом розводили вогнище. Цими роботами як раз і починали займатися з 21 жовтня, звідси пішла і ще одна назва свята - Починки.

При цьому старі дерева валити суворо заборонялося. Якщо вірити повір'ям, у них живе душа людини і мучиться, саме тому вони так жалібно риплять на вітрі. Якщо дерево зрубати, то душа стане зовсім незахищеною і в неї може проникнути злий дух.

В цей період господарі традиційно опускали на дно річок бочки з засоленими на зиму огірками і капустою. Варто відзначити, що це був вельми вдалий винахід селян. Під льодом температура води ніколи не опускалася нижче нуля градусів, тому продукти не псувалися, але і не замерзали. Якщо було потрібно, ополонку в льоду рубали полином, діставали бочки на світ божий і на селянському столі серед зими з'являлися найсмачніші ласощі.