Домашні завдання школярам доводиться робити допізна, а на активність на свіжому повітрі практично немає часу. В результаті, діти перевтомлюються і втрачають здатність до навчання.

Ідеальний розклад

Директор департаменту освіти і науки обласної держадміністрації Любомира Мандзій розповіла, скільки годин на тиждень передбачено правилами для дітей.

"Для дітей 1-го класу кількість годин тижневого навантаження (за п'ятиденного учбового тижня) повинен становити 20 годин. Для 2 класу-22 години, 3-го-23, 4-й -також 23, 5-го-28, 6-го-31, 7-го-32 години, 8, 9, 10 і 11-го-33 години", - поділилася вона.

Більш того, Людмила повідомила скільки школярам необхідно виділяти час для підготовки домашнього завдання.

Популярні новини зараз
Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

"В першому класі домашніх завдань не задають. Обсяг "домашки" повинно бути таким, щоб витрати часу на їх виконання не перевищували у 2 класі - 45 хвилин, в 3 – 1 годину і 10 хвилин, у 4 – 1,5 години, в 5-6 - 2,5 години, у 7-9 – 3 години, 10-11 – 4 години. Зауважу, що в 2-4 класах домашні завдання не рекомендується задавати на вихідні і святкові дні", - повідомляє Мандзій.

Реалії

"Моя донька навчається в 11-му класі. Кожен день - 6 - 7 уроків, по більшості - складні домашні завдання. Наприклад, вчора вона виконала 4 письмові вправи з української мови, написав твір на урок зарубіжної літератури, вивчила текст напам'ять німецькою мовою і зробила 3 завдання з геометрії. Ще потрібно було підготувати презентацію на урок біології, але у Аліни просто не було сил. Дитина сказав мені: "Нехай вчитель ставить двійку, мені все одно". Я навіть не намагався умовити дочку взятися за роботу, тому що бачив її стомлені очі. Вона навчалася вдома 7 годин! Тільки другий тиждень навчання, а Аліна вже не хоче ходити в школу. А попереду - ЗНО...", - поділився Ярослав Кілігою.

"В 7-му класі-теж божевільна навантаження. Щодня у мого сина - 7 уроків, тобто він у школі з 8.30 до 15.00. Якщо не враховувати перерви, це – 5 годин 25 хвилин. Трьох годин, які відводять на домашні завдання у МОН, явно не вистачає. Найчастіше син витрачає будинку на уроки по 5 годин. І це при тому, що працює швидко і якісно! А що говорити про дитину, яким важко дається певний матеріал і доводиться більше часу витратити на засвоєння?", - розповідає мама Зоряна Кубрак.

Таким чином, у школі семикласник навчається 5,25 години, будинки виконує уроки 5 годин. В сумі - це 10,5-11,5 годин кожен день (тиждень - 52,5-57,5 години).

Як запобігти перевтомі

"Наслідком перевтоми можуть бути розлади нервової системи. Крім цього, виникнення проблем із зором. Іноді психоемоційні проблеми у школярів переходять до проблеми з шлунково-кишкову систему. Перевтома впливає на все у тому числі на імунітет. Вона зменшує адаптаційний потенціал школяра", - говорить професор, директор Інституту охорони здоров'я дітей і підлітків України Георгій Даниленко.

До того ж, він розповів, як не переборщити з навантаженням.

"Треба орієнтуватися на можливості і готовність дитини. Він повинен отримувати фізичне і психоемоційне навантаження, яка буде сприяти її розвитку. Якщо дитині не цікаво, то розвиток дитини гальмується. Якщо йому важко, то формується перевтома. Щодо домашніх завдань, можна використовувати наступне правило: півгодини уроків - 5 хвилин перепочинку. Бажано активною. Також у цей час можна виконувати вправи для очей. Дитина повинна мати час для прогулянки на свіжому повітрі-хоча б 2-3 години", - поділився Даниленко.

Нагадаємо, що у цьому навчальному році школи самі вирішую, коли, як і на яких умовах йти у відпустку. Головне вимоги Міністерства освіти - непохитні 30 днів канікул.

Як повідомляв портал Знай.ua, поки столична влада розповідає про введення "шведського столу" в невизначеному майбутньому, київські школярі змушені харчуватися "по-старому". Тим самим наражаючи себе на небезпеку.

Також портал Знай.ua писав, що вінницькі школярки у віці 8-ми і 10-ти років вирішили подорожувати по Україні.