В церковному календарі це дата пам'яті трьох святих мучеників – Прова, Тараха і Андроніка. Інші назви свята: «Пров», «Тарах», «Андрон», «Звіздар», «День мельника».

Традиційно, в день Прова за зоряним небом спостерігали, починаючи з полудня і закінчуючи північчю, намагаючись за прикметами передбачити майбутню погоду і врожай.

Андроніка вважали хорошим звіздарем, тому й стежили за зірками саме в цей день. Якщо їх багато, то буде хороший урожай гороху. Якщо ж зірки мерехтять і синього відтінку, то скоро прийде сніг, палають – чекайте сильних вітрів, а якщо вони блимають, то погода скоро зміниться. Падаючі зірки обіцяють вітряну погоду.

Предки вірили, що з неба на них дивляться ангели, що сидять на зірках. Вони захищають людей від гріхів і впливу нечисті, хоча і записують всі злі і добрі справи людей. Коли підопічний ангела вмирає, то він разом із зіркою падає на землю. Від цього і пішло повір'я про бажання під падаючу зірку, яке точно збудеться. А ось до комет ставилися з острахом, адже так Всевишній попереджає людей, що якщо вони не будуть жити в гармонії з природою, то настане кінець світу.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам
Показати ще

Моляться 25 жовтня, щоб і зірка життя людини не закотилася. Наші предки вважали, що небесні тіла сильно впливають на долю людини: поява нової зірки позначає народження, а згасання – смерть. І чим яскравіше горить його зірка, тим щасливішою вона буде. Тому так сильно бояться зорепадів, адже вони вважаються провісниками воїн і епідемій. Якщо комета біла, значить людство чекає голод і хвороби, а червона – до війни.

Народні прикмети на 25 жовтня

Не можна в цей день голосно сміятися, так ви піддасте себе мукам, а якщо посваритеся, то накличете 100 нещасть. Якщо вам у двері хтось постукає, не питайте «хто там», так ви можете впустити в будинок горе.

Як повідомляв Знай.ua синоптики розповіли, на скільки жорстоким буде жовтень. Прогноз приголомшить українців. Народний синоптик Леонід Деркач повідомив, чи буде бабине літо і коли чекати його настання.

Також Знай.ua писав, що останнім часом курс гривні коливається. Але цьому є пояснення. Економісти розповіли, чи буде долар по 30 і чи варто купувати зараз валюту.

Ще Знай.ua писав, що восени багато хвороб загострюються і псують враження від цієї чарівної пори. Від типових осінніх хвороб і загострень можна себе вберегти: потрібно проводити профілактику та лікування.