В церковному календарі це дата пам'яті трьох святих мучеників – Прова, Тараха і Андроніка. Інші назви свята: «Пров», «Тарах», «Андрон», «Звіздар», «День мельника».

Коли були гоніння на християн, трьох чоловіків схопили і привели на суд. Це був Пров, Тарах і Андронік. Їх запитували, як їх звати, але кожен сказав: «Я — християнин і це ім'я для мене дорожче, ніж те, що дано батьками». Мучеників катували, але вони не боялися смерті і прямо говорили, що оживуть на небесах, під час допиту. Тому язичники стратили всіх трьох.

Чого не можна робити 25 жовтня

В цей день є багато заборон. Не можна прати, білити, вибивати перини, ворожити, знущатися над тваринами, сваритися, купувати для будинку церковні свічки. Якщо будете багато сміятися, накличете на себе муки, а якщо скривдите когось, то вам не буде щастя. У жодному разі не питайте «хто там?» на стукіт у двері, ви впустите у дім горе.

Народні прикмети на 25 жовтня

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Приказки і прикмети

  • У день Прова жінки не прали і не вибивали перини, щоб щастя з хати не прогнати.
  • За прикметою, хто 25 жовтня купить церковних свічок, той незабаром занедужає.
  • Чути грім, – значить, зима буде короткою, теплою і сніжною.
  • Червоний місяць 25 жовтня, – прикмета до вітряної погоди.
  • Низько пливуть хмари, прогнозують похолодання.
  • Якщо 25 жовтня зірки яскраві, – прикмета до швидкого морозу, тьмяні – до тепла.
  • Кури в день Андрона Звіздаря пір'я підняли, – прикмета, що наближається мороз.
  • Народжені в цей день вміють по зірках майбутнє вгадувати.

Як повідомляв Знай.ua синоптики розповіли, на скільки жорстоким буде жовтень. Прогноз приголомшить українців. Народний синоптик Леонід Деркач повідомив, чи буде бабине літо і коли чекати його настання.

Також Знай.ua писав, що останнім часом курс гривні коливається. Але цьому є пояснення. Економісти розповіли, чи буде долар по 30 і чи варто купувати зараз валюту.

Ще Знай.ua писав, що восени багато хвороб загострюються і псують враження від цієї чарівної пори. Від типових осінніх хвороб і загострень можна себе вберегти: потрібно проводити профілактику та лікування.