Одним із дієвих та цілком реальних шляхів донесення Президенту вимог та зауважень суспільства, як відомо, є електронні петиції. "Скрабничка" Офіційного інтернет-представництва щодня поповнюється новими пропозиціями - від тем служби в армії до питань ЗНО. Тож Знай.ua дослідили, які з останніх пропозицій є найвагомішими та цікавішими.

Обов’язкова перевірка на поліграфі, а зарплату кардинально зменшити

Схоже, факт проходження "детектору брехні" партією "Слуга народу" так сподобався українцям, що цю новинку вони хочуть внести на постійній основі.

Днями на сайті петицій Президента України з’явився відповідний електронний документ №22/077028 - "Щомісячна перевірка на поліграфі окремих народних депутатів України".

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще

Автор опублікованої 24 жовтня петиції пропонує запровадити щомісячну перевірку на поліграфі окремих народних депутатів України, які входять до найбільшої фракції парламентської коаліції. За його словами, перелік депутатів та питань до них для перевірки формуватимуться впродовж місяця за пропозиціями нардепів, які входять до фракцій і груп, що оголосили себе опозиційними.

"Витрати на проведення перевірки і оприлюднення її результатів відшкодовуються за рахунок фракцій і груп, що подали пропозиції до переліку питань для перевірки на поліграфі, пропорційно до кількості поданих питань. Перелік питань та результати перевірки на поліграфі оприлюднюються на сайті Верховної Ради України не більше ніж через 3 дні після завершення такої перевірки кожного народного депутата України", - підкреслює ініціатор документу Сергій Гордієнко.

А от питання по депутатах, які письмово відмовилися від перевірки на поліграфі, на думку автора, мають передаватися до правоохоронних органів для вивчення та відповідного реагування.

Того ж дня з’явилася і інша вимога для усіх депутатів. В петиції №22/077046 зазначено, що зарплата кожного з нардепів не повинна бути більше 2 мінімальних зарплат.

"Мені, як напевно і багатьом людям, незрозуміло, чому депутати, які встановлюють для нас прожитковий мінімум, мінімальну пенсію і мінімальну зарплату самі отримують зарплату, яка в десятки разів перевищує прожитковий мінімум, а іноді і мінімальну зарплату? Чому ті хто вирішили, що для проживання українця досить 2007 гривень і для життя досить мінімальної зарплати в розмірі 4173 гривні (мінус податки) самі отримують 30-50 тисяч гривень?", - пояснює автор електронного звернення Анатолій Родзяк.

Автор пропонує навіть розробити відповідний законопроект.

"Я вважаю що було б справедливо, щоб депутати Верховної Ради України за свою "важку" працю отримували цілих 2 мінімальні зарплати. Адже якщо вони вважають, що мінімальної зарплати досить для життя, то нехай шикують на зарплату розмір якої в 2 рази більше, ніж мінімальна зарплата в Україні. Прошу внести законопроект і знизити зарплату депутатам Верховної Ради України та відповідно депутатам обласних та міських рад", - відзначає Анатолій Родзяк.

Позбавити хор держфінансування, а Сердючку призначити міністром

Гучний резонанс довкола скандального виступу Національного заслуженого академічного українського народного хору України ім. Григорія Верьовки сколихнув всю країну. Саме цій темі присвячений один із останніх електронних прохань. Ініціатор петиції №22/077022 наполягає на позбавленні хору державного фінансування.

"Прошу позбавити державного фінансування "Національний заслужений академічний український народний хор України імені Григорія Верьовки" ,у зв'язку з тим що данний колектив, використовуючи майно держави і службовий час, веде підприємницьку діяльність для забезпечення осіб колективу додатковим джерелом доходів. Своїми діями та публічними виступами члени вищезгаданого колективу образили честь і гідність героїв України, які, не шкодуючи життя, боронили та боронять нашу країну від агресії сусіда, якого члени цього хору називають братами", - пише автор петиції Віталій Максимкін.

А ці кошти ініціатор звернення пропонує перенаправити на розвиток культури України.

Однією з найнеочікуваніших стала пропозиція про "вступ" до лав Уряду відомого артиста Андрія Данилка. А точніше, Вірки Сердючки.

"Так як найвищі посади в нашій державі посідають, люди з шоу-бізнесу,буде дуже доречним призначити Верку Сердючку міністром оборони. Слава Україні", - коротко зазначив Олег Риндін, автор петиції №22/077032, опублікованої 24 жовтня.

Міжнародний рівень: дороги зробити платними

Безвіз - безвізом, а українці вже подумують і про впровадження інших іноземних стандартів. Так, на сайті Офіційного інтернет-представництва Президента була розміщена петиція №22/077004 "Впровадження платних доріг в Україні по принципу Vignette та розповсюдити їх по всіх дорогах, котрі йдуть між населеними пунктами України, як це й працює в інших країнах".

"Оскільки в Україні дороги майже відсутні та відсутня можливість фінансування капітального ремонту доріг з бюджету країни, варто створити передумови для розвитку доріг та інфраструктури приватними компаніями, котрі за свій власний кошт збудують якісні дороги та будуть їх обслуговувати, а також своїми силами контролювати оплату доріг за допомогою системи камер. Якщо в Україні є 10 млн транспортних засобів та кожен буде платити по 200 доларів, за рік отримаємо 2 млрд доларів, які зможемо використати на ремонти, розробку,та підримку всієї інфраструктури країни", - пише ініціатор звернення Ярослав Смислов.

Як у подальшому розвиватимуться події та чи дійдуть вищезазначені петиції до офіційного розгляду, набравши 25 тисяч підписів, покаже час.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.