В Україні готують нові зачистки субсидіантів. Оформити компенсацію по комуналці стане складніше. Плюс – приблизно на третину уріжуть суми субсидій.

"Тобто, якщо зараз домогосподарство зі щомісячним доходом в 10 тисяч гривень витрачає на комуналку 1,5 тисячі, а все, що нараховано в платіжці понад цієї суми, що покриває субсидія, то, за новими правилами, ви заплатите вже 2 тисячі", – підрахував голова Житлового союзу України Олександр Скубченко.

Такі нововведення прописані у прийнятій днями урядовій постанові №878. Цікаво, що Мінсоцполітики представило новий документ від Кабміну як чергове "спрощення" для одержувачів субсидій.

Там дійсно є кілька "бонусів" для українців. Скажімо, дитячим будинкам сімейного типу скасували обмеження щодо площі житла. Також пообіцяли не враховувати в доходи матеріальну допомогу, стипендії та інші соціальні платежі.

Субсидія
Субсидія

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Але вони торкнуться лише вузького кола українців. Зате озволили чиновникам "замаскувати" головне ноу-хау: підвищення обов'язкового платежу з нинішніх 15% до 20%.

Примітно, що президент Володимир Зеленський заявляв прямо протилежне – що відсоток доходу, який сім'я витрачає на комуналку, повинен зменшуватися, а не рости. І спантеличив пошуком відповідної формули Мінсоцполітики. Але ніяких розрахунків – скільки ж в реальності повинні платити за комуналку українці, щоб залишалося ще й на життя – міністерство не показало.

Замість цього з'явилося зростання базової норми на 5%. "Страна" розбиралася, як нові норми позначаться на отримувачах субсидій.

За формулою Гончарука

За вже усталеною традицією, Кабін прийняв резонансний документ за субсидіями на вихідних, у неділю, 20 жовтня. Сам текст з'явився у відкритому доступі на цьому тижні.

У постанові кілька змін. Головне – це збільшення норми обов'язкового платежу з 15% до 20%. Інші нововведення, як кажуть експерти, "по дрібницях".

Що означає зростання платежу на, здавалося б, символічні 5%?

Насправді – багато що. Фактично влада зараз ламає всю систему субсидій, побудовану ще на основі формул прем'єра Пустовойтенка в 1998 році. Вона прописана у постанові №1158. Там, зокрема, зазначено, що базова норма оплати за комунальні послуги – 15% від доходу домогосподарства. Ця норма лежить в основі формули, за якою вираховують платіж для кожної конкретної сім'ї.

Субсидія
Субсидія

За нею коефіцієнт доходу домогосподарства (співвідношення доходу і прожиткового мінімуму на людину) ділять на коефіцієнт доходу для призначення субсидії (два прожиткових мінімуми на місяць) і множать на ту саму базову норму в 15%.

Тобто, змінивши одну "базову" складову формули, чиновники автоматично збільшили обов'язковий платіж для кожної конкретної сім'ї, яка одержує субсидії.

"При доході в розмірі 5 тисяч гривень чоловік платив за комуналку зі своєї кишені 750 гривень, решта враховувалася в субсидії. Тепер платитиме вже тисячу гривень. Тобто, витрати середньостатистичної української сім'ї на комуналку зростуть на третину навіть за умови отримання субсидії", – каже експерт Юрій Гаврилечко.

Втім, у Мінсоцполітики кажуть, що розрахунки експертів занадто грубі. Насправді все вираховується індивідуально. І відсоток обов'язкового платежу (сума субсидій) у всіх різні і залежать від того, які у конкретної сім'ї доходи.

"Чим менші доходи, тим нижче обов'язкова частина платежу і більше субсидія. Цей крок (підвищення базового платежу з 15% до 20%/ – Ред.) спрямований на посилення адресності та не вплине на найменш заможні категорії одержувачів субсидій. Зміна відсотка матиме значення для одержувачів з найбільшими доходами, так як розмір їх субсидій зменшиться. А зекономлені державою кошти будуть спрямовані на розширення програми допомоги малозабезпеченим сім'ям", – відзначають в міністерстві.

Для наочності Мінсоцполітики розрахувало показники для декількох таких "конкретних сімей".

Скажімо, сім'я з Львівської області з двома дітьми. Батько сімейства – вчитель з окладом в 7 тисяч гривень, мати – в декретній відпустці на посібнику в 860 гривень. Тобто середньомісячний сукупний дохід на кожного – 1965 гривень. А рахунки за комуналку приходять на 3712 гривень. Розрахований за формулою обов'язковий платіж для них буде лише 8% від доходу, тобто, близько 625 гривень. А інше – більше 3 тисяч – це субсидія.

Але ось, приміром, у сім'ї пенсіонерів з загальним доходом у 7 тисяч гривень, загальний платіж складе вже 14,2%, отже за платіжку в 2,8 тисячі гривень вони заплатять зі своєї кишені 991 гривню, інше – субсидія.

Субсидіанти
Субсидіанти

Втім, це розрахунки за діючими нормами. Якщо взяти ті ж "конкретні сім'ї" і підрахувати для них платіж за новою ставкою 20%, то вийде, що родина зі Львова платитиме вже не 8%, а 10,6%, у грошах це – 833,5 гривні, тобто майже на 208 гривень більше, ніж зараз, а це фактично і є збільшення на третину, про яке говорять експерти.

Сімейство пенсіонерів з кейса Мінсоцполітики заплатить по-новому не 14,2%, а 18,8% від платіжки.

Але це ще тільки початок. Адже будуть змінюватися й інші складові формули.

"Кабмін паралельно розробляє проекти збільшення прожиткового мінімуму і мінімальної зарплати, тобто підсумкові цифри у формулі розрахунку платежу взагалі можуть кардинально змінитися, зрозуміло, що у бік збільшення", – пояснив експерт Олег Попенко.

У проекті бюджету на наступний рік закладена мінімальна зарплата в 4,7 тисячі гривень та прожитковий мінімум в 1,7 тисячі. Але не виключено, що останній будуть підвищувати до певного "реального рівня", а це може бути і 5 тисяч гривень. Паралельно влада відв'яже прожитковий мінімум від соцвиплат. Але залишиться прив'язка до платежів, які лягають на гаманці українців, в тому числі, субсидії. Не виключено, що паралельно будуть змінювати і саму формулу підрахунку обов'язкових платежів за субсидіями. І які вони в підсумку будуть для кожної родини – поки неясно.

Кого "зріжуть" з субсидії

Але якщо одним українцям доведеться доплачувати більше, то багато ризикують і зовсім "злетіти" з субсидій. Зараз претендувати на компенсації по комуналці можна, якщо оплата за рахунками - це більше 15% вашого щомісячного сукупного доходу. Тобто, якщо дохід сім'ї 10 тисяч гривень, а платіжка - більше 1,5 тисячі, можна просити субсидію.

За новими нормами, претендувати на субсидію можна, якщо на комуналку йде більше 20% ваших доходів.

Зараз, при середній платіжці 2,5 тисячі в місяць, сім'я не може претендувати на субсидію, якщо її дохід - від 16,6 тисячі гривень в місяць. За новими розрахунками, планкою буде дохід від 12,5 тисячі гривень.

"Тобто кількість субсидіантів зменшиться адміністративним способом", – написала на своїй сторінці у Facebook представник мережі "Опора", експерт з питань ЖКГ Тетяна Бойко.

За розрахунками Олега Попенка, армія субсидіантів скоротиться ще на 10–12%.

"Якщо раніше субсидії у нас отримували 6,8 млн домогосподарств, потім 3,2 млн, потім у цьому сезоні їх число зменшилось до 2,8 млн, то за новим нормам буде чергове скорочення", – прогнозує Скубченко. Значить без субсидій ризикують залишитися ще 280-300 тисяч українських сімей.

Варто зазначити, що нововведення обіцяють запустити тільки з травня. Тобто в цьому опалювальному сезоні ще нічого міняти не будуть.

"Субсидії у нас призначаються на період з жовтня по травень, так що вже все пораховано", – пояснив Скубченко.

субсидія
субсидія

Втім, це лише одне з пояснень відстрочки.

"Постаралися максимально відсунути ефект від нових правил по субсидіях. У травні опалювальний сезон вже закінчиться. І на своєму гаманці люди відчують нововведення не раніше листопада наступного року. А значить, до цього часу можна відстрочити обвал рейтингів і встигнути провести місцеві вибори у жовтні 2020 року. Якщо б всі запустили зараз, наслідки навіть важко собі уявити", – каже Юрій Гаврилечко.

Закладених у проекті бюджету-2020 на субсидії 47,5 млрд гривень (проти 55 млрд в цьому році) до травня ще має вистачити. Але ось з наступної осені не виключені проблеми, тому влада і стурбована пошуком способів зачистки субсидиантов.

"Думаю, ніяких економічно обґрунтованих розрахунків у Мінсоцполітики немає. Їм просто дали цифру фінансування за субсидіями, і вони на калькуляторі порахували, скільки чоловік потрібно залишити без субсидії, а скільком її максимально урізати, щоб вистачило грошей", – каже Скубченко.

Юрій Гаврилечко додав, що такі експерименти з субсидіями чреваті черговим валом неплатежів і зростанням боргів по комуналці.

"Загальна заборгованість у системі ЖКГ вже перевалила за 100 млрд. Це означає, що вся комунальна інфраструктура просто починає сипатися. І чим це закінчиться – можна тільки гадати", – резюмував він.

Обіцяні "спрощення"

Щоб підсолодити пілюлю, у новій постанові прописані і бонуси для окремих субсидіантів.

Зокрема, зазначено, що при призначенні субсидій сільським пенсіонерам старше 60 років, не будуть враховувати доходи одного з подружжя, зареєстрованого за іншою адресою. Це, по суті, дозволить їм отримати субсидії відразу на два будинки.

Але незрозуміло, чому це послаблення торкнеться саме селян.

"Чим міські жителі гірші", – дивується Тетяна Бойко.

субсидіанти
субсидіанти

"Ця новація – часткове втілення ідей Зеленського, як полегшити життя українським пенсіонерам. У Зе один час казали, що для людей похилого віку можуть і зовсім зробити безкоштовну комуналку. Очевидно, підгледіли у Росії, де ті, кому за 70, не платять за рахунками. Але грошей у бюджеті на такі щедрі жести немає, а попіаритися хочеться, тому залишили окремий "натяк" на турботу про старих", – каже Скубченко.

"Насправді це величезна корупційна пастка", – вважає Бойко.

Тобто, банально змінивши прописку, пенсіонери можуть розраховувати на збільшення субсидії, причому і в штуках (можна оформити на два будинки) і в грошах (сума буде більше).

Також комісії органів місцевого самоврядування зможуть самі вирішувати, чи призначати субсидії дитячим будинкам сімейного типу, якщо вони займають приміщення, більше обумовлених законодавчо (квартира – до 120 квадратів, будинок – до 200).

Доходи домогосподарств, які виховують дітей-сиріт, не будуть вважати стипендії та матеріальну допомогу, а також транспортні засоби (інші злітають з субсидії, якщо мають авто не старше 5 років).

Військовослужбовці зможуть отримувати субсидію без даних про сплату ЄСВ.

Але ці "бонуси" спрямовані на такі вузькі категорії одержувачів субсидій, що на загальній картині практично не позначаться. Ну, хіба що дадуть владі привід розпіарити "спрощення".

Нагадуємо, що за даними Держстату на Харківщині трохи збільшилися суми субсидій на оплату комунальних послуг.

Як повідомляв Знай.uа, куди полетимо: у Запоріжжі відкрили аеропорт після реконструкції.

Також Знай.uа писав, в Дніпрі ціна на картоплю зрушила з мертвої точки: по чому зараз "другий хліб".