У 90-і отримати фальшиві гроші на здачу було практично буденною справою. Важка криза і відсутність безготівкового розрахунку – відмінна підмога для розгулу фальшивомонетників. Тепер, здається, ми вже на зовсім іншому цивілізаційному етапі розвитку. Однак Мінфін і поліція попереджають: фальшиві гривні, євро та долари стали з'являтися в Україні все частіше. Будьте уважніші з грошима – зараз підроблена купюра може прийти до вас навіть із банкомату.

Фальшиві купюри – нова українська епідемія

Останні економічні новини в Україні розповідають про те, що фальшиві гроші по країні кочують цілими автобусами. Нещодавно затримали банду, яка займалася їх збутом. В арсеналі шахраїв знаходилися найбільш ходові купюри. В основному це 500-гривневі банкноти, а також 200-ки.

Таким гучною шахрайською справою відзначилася Ужгородська область. Саме там затримали і винесли покарання фальшивомонетникам, які займалися виготовленням, закупівлею і збутом грошових підробок. Їх затримали в момент відправки автобуса фальшивих купюр замовнику. В основному це були гривні, проте в «засіках» угруповання знайшли і підроблену валюту – євро і долари.

Цікаво: яка вартість фальшивих грошей? Це угрупування збувало їх за ціною 50 відсотків від номіналу фальш-купюр. Фінансовим злочинцям загрожує близько 10-и років позбавлення волі.

Слід акцентувати, що це 200- і 500-гривневі купюри – в переважній кількості, тому що їх підробити найлегше. А такими купюрами українці в основному і користуються. Так що будьте уважні. Тим більше, що випадки виготовлення фальшивих грошей в Україні не поодинокі. Їх найбільшою кількістю можуть «похвалитися» Західна Україна і Київ.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять
Показати ще

Тільки за 2019 рік правоохоронні органи зафіксували 635 випадків збуту підроблених купюр. Причому під дію закону потрапляють не тільки організовані угруповання, а й люди, в руках яких випадковим чином опинилися такі «цінні папірці». Наприклад, в Закарпатті в цьому році чоловік просто знайшов гаманець з підробленими трьома сотнями доларів. Зрозумів він це не відразу, а коли спробував обміняти валюту в банку. Однак дізнавшись, що долари фальшиві молодий чоловік не поспішив повідомити про цей факт поліцію. Замість цього, він розплатився ними в готелі. Його викрили, а суд виніс покарання – 3 роки умовного терміну.

Фальшиві гривні
Фальшиві гривні

Фальшиві гроші: що найчастіше підробляють в Україні ?

За останніми повідомленнями Нацбанку, найпопулярніша серед шахраїв підроблена банкнота – це 500 гривень зразка 2006-го року випуску. Їх виконують способом струйного друку, і шахраї навіть навчилися імітувати фірмовий ультрафіолетовий захист купюри.

Серед вилучених в 2019-му році фальшивих грошей: 500-гривневих купюр – 61%; 200-гривневих – 7%, 100-гривневих – 17%, і 50-гривневих – 13%. Так що особливо слід остерігатися соток, якими ми користуємося найчастіше, і тому дуже недбало.

У той же час аферисти не гребують і зовсім дрібною сошкою: купюри в 1–20 гривень теж підробляють. Але вони становлять лише 1 відсоток вилученої підробки.

Дрібноту злочинці часто зливають в фастфуд, маленьких магазинах і автозаправках. А ось великі в основному здаються в АЗС.

Підроблені гроші: де їх можуть вам дати?

Не треба думати: якщо ви друкувати підроблені купюри не збираєтеся, то ця проблема вас не стосується. Кожна людина може отримати такі купюри в якості здачі. У яких торгових точках найбільший ризик стати жертвою «грошових аферистів»?

  1. Найнебезпечніші – це точки швидкого розрахунку в поспіху і метушні. В першу чергу, це ринки і ярмарки. Далі – концерти і різні масові заходи. І звичайно – вуличні точки їжі і кави.
  2. Приватні покупки-продажу через інтернет. Часто шахраї використовують цей вид «тіньової торгівлі» для збуту фальшивих купюр: віддаючи товар – ви з великою ймовірністю можете взяти в руки фальшиві гроші. А як зазвичай відбуваються ці угоди? Похапцем, в переходах метро і інших місцях, які не сприяють спокійній перевірці купюр. Та й до того ж в таких умовах на око досить складно переконатися в достовірності грошей, навіть якщо ви надумаєте їх перевірити.

Фальшиві 500 гривень
Фальшиві 500 гривень

Фальшиві гривні: як від них урятуватися?

Щоб максимально застрахувати себе від втрат через фальшиві гроші, фахівці радять:

  1. Мало налу – а більше і не треба. Переходьте на безготівковий розрахунок. Це більш безпечно в фінансовому плані за багатьма параметрами: гроші з карти складніше викрасти, ніж з кишені; операції купівлі-продажу завдяки картам істотно прискорюються; ви економите через відсоток за переведення в готівку; ну, і звісно ж, вам не зможуть підсунути на здачу фальшиві гроші.
  2. Якщо не можете відмовитися від готівки – вибирайте надійні великі магазини для покупок. Вони часто мають детектори валют при касах, і фальшивка просто ніяк не може туди потрапити. Тільки якщо сам касир не захоче вас провести. Але в такому випадку він понесе більш, ніж серйозну кримінальну відповідальність – так що мало хто на таке зважиться.
  3. Для обміну валют краще використовувати законні банки, а не сумнівні неофіційні обмінники.
  4. Тим більше ніколи не міняйте гроші, якщо того попросять випадкові перехожі.
  5. Можна купити особистий портативний детектор грошей – швидко і точно працюючи, він застрахує вас від підроблених грошей.
  6. А якщо ви все-таки помітили в своїх руках підозрілу купюру, то тут же вкажіть на це продавцеві, який вам її дав, і викличте поліцію. Звичайно, швидше за все, вам мовчки поміняють купюру. Але врахуйте, що поліцію все-таки краще викликати, бо таким чином ви застрахуєте інших людей від попадання в подібну ситуацію і покараєте шахраїв, які повинні нести за фінансові афери відповідне покарання.

Фальшиві гроші: яке покарання за них можна отримати?

Понести юридичну відповідальність можна за будь-яке стикання з фальшивими купюрами. Так, що якщо у вас в руках випадково опинилася підроблена гривня – викликайте поліцію. А ось якщо ви отримаєте підроблену купюру, то в разі спроби позбутися її в грошових операціях – самі опинитеся на лаві підсудних.

Правда, українців, які стали жертвами фальшивомонетників і спробували просто ненароком «злити» невеликі підроблені гроші одноразово, чекає умовний термін. А ось у всіх інших випадках – позбавлення волі на строк мінімум 5 років.

Тему фальшивих грошей контролює 199-я стаття Кримінального Кодексу України. Згідно з нею їх збут карається тюремним ув'язненням терміном 3-7 років, якщо людина спіймана на такій справі в перший раз. Якщо ж затриманий вчиняє подібну дію повторно, то 5-10 років. Якщо збут був великим і організований групою людей, то їм загрожує 8-12 років в'язниці з конфіскацією майна.

І найбільш жахливе те, що не можна бути впевненим у справжності купюр, отриманим навіть із банкомату. Так що треба чітко знати: як відрізнити справжні гривню/євро/долар від підроблених.

Фальшиві гроші
Фальшиві гроші

Як упізнати підроблені гривні?

Експерти кажуть: якими б талановитими не були фальшивомонетники, все одно ідеальну фальшиву купюру їм виготовити не вдасться . І ось на чому вони зазвичай проколюються:

  1. Якість паперу. Ідеально гладкі гривні – швидше за все, несправжні.
  2. Колір купюри. Підробки зазвичай відрізняються від справжніх гривень у відтінках кольорів. До того ж для створення справжніх гривень Нацбанк використовує оптико-змінні фарби, а аферисти для фальшивок – ні. Ці фарби дають можливість зображенням на гривнях переливатися і міняти колір при зміні кута зору на них. Однак, врахуйте, що за допомогою цих фарб друкуються далеко не всі малюнки на наших грошах – але один, принаймні, на оригіналі має бути.
  3. Фірмові банківські об'єкти захисту. До них належать рельєфність купюри, полімерна стрічка і водні знаки. Водяний знак можна побачити, подивившись на купюру проти світла – на оригіналі проявиться приховане зображення, що копіює портрет персони на лицьовій стороні купюри; номінал; знак гривні. А якщо повернути гривні так, щоб світло впало на них під гострим кутом, то виявиться ще й темний прямокутник з прихованим зображенням номіналу банкноти. Полімерну стрічку теж можна розглянути проти світла. Вона проявитися у вигляді темної смужки поперек купюри.
  4. А якщо у вас є збільшувальне скло, то на оригіналі гривні ви зможете розглянути захисні мікротексти. Вони знаходяться в кутку купюр і являють собою повторювані написи дрібним шрифтом.

Фальшиві євро
Фальшиві євро

Як упізнатися підроблені євро?

Однак в Україні правоохоронці вилучають не тільки підроблену національну валюту, але і європейську, і американську. Головним чином це купюри номіналом в 100 євро або 100 доларів. Але, звичайно, валютні підробки можуть стосуватися і більших банкнот. Так на початку 2019-0го року український ринок заполонили підроблені 500-єврові купюри зразка 2002-го року випуску.

«Зіткнення» з такими підробками загрожує досить пристойними фінансовими втратами, але радує те, що євро добре захищені. Фахівці стверджують: розпізнати їх підробку легко навіть при швидкому огляді без спеціальних детекторів.

  1. Спробуйте навпомацки. Справжні євро шорсткі і щільні, тому що зроблені з шовкового паперу.
  2. Проти світла. При такому розгляді на євро з'являються знову-таки водяні знаки і захисна прихована смужка із зазначенням номіналу банкноти і цифрами.
  3. Світло під кутом. Розглядаючи справжню євровалюту в такому положенні – побачите, що голограма і захисна золота смуга змінюють свій колір.

Якщо виникли сумніви в достовірності отриманого євро, застосуєте більш ретельний огляд.

  1. Папір. При вигинах справжня купюра буде видавати той самий легендарний грошовий хруст. Однак при цьому її рельєф з лицьового та зворотного боку неоднаковий: «з лиця» євро відрізняється гладкістю, а «з обороту» – шорсткістю.
  2. Об'ємний друк. Якщо промацувати євро уважніше, то ви обов'язково відчуєте руками титульний малюнок банкноти; абревіатуру Європейського банку; значок «євро», повторений прописом; дату випуску серії; номінал банкноти.
  3. Захисна нитка. Вона вшита в товщі купюри і видніється проти світла. На нитці має бути написаний номінал банкноти разом зі словом «euro».
  4. На дрібних євро номіналом 5–20 є перламутрово-золотиста смужка, яку можна побачити тільки, нахиливши купюру. На смузі також написаний номінал.
  5. На 50–500 євро голограми при поворотах купюри змінюють зображення. Так, при розгляданні цих євро з різних сторін під різними кутами центральний значок номіналу буде змінюватися на зображення двері або вікна. Також голографічна стрічка буде змінюватися зі значка номіналу на знак валюти.

Ознаки справжності євро з «Серії Європа» (це купюри, випущені в 2013-му році), крім названих, мають свої особливі відмінні ознаки:

  1. На водяному знаку та голографічній стрічці зображується давньогрецький міфологічний персонаж – Європа.
  2. На реверсі купюр є карта Європи – в цій серії вона доповнена зображеннями Мальти і Кіпру, які увійшли до Євросоюзу напередодні випуску банкнот.
  3. Також на реверсах цих купюр є кириличні написи «ЄЦБ» і «ЄВРО» на честь вступу Болгарії в Союз.
  4. На аверсі – номінал купюри смарагдового кольору.

Фальшиві 100 доларів
Фальшиві 100 доларів

Як упізнатися підроблені долари ?

  1. Номінал. Серед доларів, які знаходяться в побуті, немає великих купюр в 500 і 1000 одиниць (ці банкноти використовуються тільки у великих міжбанківських операціях). Так, якщо ви отримаєте 500 доларів однією купюрою – ви стали жертвою шахрайства. Навіть якщо в руках людини якимось чином виявиться справжня 500-ка, влада будь-якої країни залучить його до відповідальності і пояснень – просто так такі банкноти в руки не потрапляють. А які ж долари існують в реальності? 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100.
  2. Портрет історичної персони. Найбільш популярна фальшива доларова купюра – 100-ка. І небезпека в тому, що підробляють її на основі реальних доларів – 1-го або 10-и. Злочинці просто майстерно домальовують на банкнотах відсутні нулі. Так ось запам'ятайте: на стодоларовій купюрі зображений один з батьків-засновників Америки – Бенджамін Франклін.
  3. Фактура паперу. Долари роблять з бавовняно-льняного паперу – так що їх категорично складно порвати і надірвати.
  4. Міцні написи. Долар відрізняється міцністю і в прямому, і в переносному сенсі, і навіть в сенсі фарби. Вони не вигоряють на сонці, не розпливаються від води, і не зношуються від тертя. Так що яким би старим не був справжній долар, малюнок на ньому буде чітким, яскравим і без будь-яких розпливчастих контурів.
  5. Водяні знаки і захисна смужка видніються проти світла.
  6. Серійний номер. Справжній долар можна розпізнати за його власним номером, який є на кожній купюрі – це 11 символів (цифри і букви). Номер написаний двічі «на обличчі» долара.