Фальшиві паперові банкноти — це справжня біда для будь-якої держави. На жаль, і в Україні існує шанс отримати при розрахунках підробку. Експерти пояснили, як розпізнати підробку, убезпечити себе від її отримання та не стати жертвою шахраїв?

Слід визнати, що фальшиві гроші в Україні є, але це не критична маса. Про це стало відомо завдяки повідомленням порталу "Політека".

Наприклад, у 2017 році НБУ вилучив з обігу більше 10 тисяч підроблених купюр. 61% від них були купюрами по 500 гривень, саме цю банкноту підробляють найчастіше. 7% від цієї кількості склали купюри по 200 гривень, 17% — купюри по 100 гривень і 13% — по 50 гривень. Загалом, на 1 мільйон купюр в Україні припадає 3,6 фальшивих, тобто, підробки складають 0,00036%. Це рівень, який ніяк не може завдати економічної шкоди країні, хоча конкретним постраждалим все ж бути нікому не хочеться.

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні
Показати ще

Якщо ви, добропорядний громадянин, отримали з зарплатою або в магазині фальшиву купюру, що робити, як діяти правильно в такій ситуації?

-Треба подзвонити в поліцію і повідомити про те, що трапилося.

-Вказати номер і серію купюри.

-Описати обставини, за яких ви отримали ці гроші.

-Після приїзду поліції складається пояснювальна записка підписується ордер про передачу грошей.

Якщо справжність або фальшивість грошей сумнівна, купюру відправлять на експертизу в Національний банк України. Відповідь прийде через 5 днів. Якщо купюра виявилася справжньою, вам її повернуть на пред'явлення ордера і паспорта. Якщо купюра фальшива, вам її не замінять, це ваш збиток. Просто не пощастило. Є шанс стягнути збитки з особи, від якого ви отримали ці гроші, якщо ви знаєте цю людину. Але подібні розгляди проходять в судовому порядку.

Незважаючи на те, що ви постраждали через отримання фальшивої купюри, не варто ризикувати і збувати її. Краще понести ці збитки, ніж нести кримінальну відповідальність. Такі інциденти періодично відбуваються, тому не варто ризикувати.

Нагадаємо, мобільний додаток Google Pay: як встановити і використовувати для оплати товарів.

Як повідомляв Знай.uа у Києві шахраї придумали мерзенний спосіб розлучення, б'ють по найхворішому: "Допоможіть поховати бабусю".

Знай.uа писав, Monobank потрапив у немилість клієнтів, не дорахувалися кровних на рахунку: "Шахраї. Гроші в мінус".