У даній статті пропонуємо дізнатися докладніше про такий день - Дмитрівська субота, що собою являє це свято, про що свідчить його історія, які традиції нам відомі і чого варто дотримуватися в це свято. Дізнайтеся про те, що можна і навіть потрібно робити, а чого категорично не можна в батьківські суботи, так само про те в який день згідно з церковними правилами будуть здійснюватися поминання покійних. Про те чи є необхідність в поїздки на кладовищі в батьківські суботи.

Церковний календар в листопаді має особливу дату- 2 листопада, на цей день припадає Дмитрівська поминальна субота, в наступному році свято так само буде зміщений і випаде на нову дату, а саме на - 10 лютий 2020 року. Про те, що варто знати про дату, коли заведено поминати покійних батьків, читайте далі в цій статті.

Історія свята

Дмитрівська поминальна субота - це найближча субота перед днем ​​пам'яті святого великомученика Димитрія Солунського. Дмитрієв день прийнято відзначати - 8 листопада.

Дата для цього дня було встановлено ще після битви на Куликовому полі. Як свідчить історія спочатку поминання відбувалося за всіма воїнам, які загинули в цій битві. Згодом Дмитрівська субота стала днем ​​поминання всіх покійних православних християн.

Популярні новини зараз
ПриватБанк скасував плату за важливу послугу: до кінця року не візьмуть жодної копійки "Продам місце в черзі": чоловіки штурмують ТЦК, воєнкоми не справляються Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт Тарифний "сюрприз" для мешканців багатоповерхівок: травневі платіжки заберуть ще більше грошей
Показати ще

Уже тривалий період часу православ'я встановлює свої звичаї. Кожна віруюча людина просто не може ні знати про прості правила того, як необхідно поминати покійних, коли можна працювати на кладовищі і які вікові норми дотримуватися. Саме в цих та багатьох виникають по ходу питаннях допоможе розібратися ця стаття.

Зсув дати свята відбувається через те, що вона настає після Масниці, так як вона в 2019 році настала на початку березня, то і дата великого свята зміщується з року в рік.

Так в цьому 2019 році перший день особливого поминання померлих родичів і близьких людей - відбувся в березні, перед Масницею і постом, 2-го числа. Таким чином ця субота і знайшла свою назву Мясопустная. Вона - Вселенська, передує спогаду Останнього суду. У цей день варто кожній віруючій людині виявляти свою милість покійним християнам.

Традиції святкування Дмитрівській батьківської суботи

Церква не перестає твердити про те, що кожен віруючий повинен молитися за померлих, таким чином віддаючи їм свою повагу і пошану. Звичайно ж і для цього свята відведені старовинні поминальні народні традиції, про які докладніше можна буде дізнатися далі в цій статті.

Традиції святкування

Даний церковне свято, як і всі інші має свої особливі традиції, яких варто дотримуватися в цей день. Такими традиціями є:

  • Обов'язкове відвідування могил, покійних рідних (переважно батьків);
  • Замовлення служби панахид в церквах і на цвинтарях;
  • проведення заупокійних літій і поминальних трапез.

Відвідувати церкву на богослужіння найкраще ввечері в п'ятницю, як пожертвування в це свято в храм краще приносити різні продукти, такі як: хліб, солодощі, фрукти, овочі. Варто знати, що в число небажаних продуктів на пожертвування входять: м'ясо, міцні спиртні напої. Все, що віруючі принесли в храм прийнято класти на заупокійний столик. Всі ці продукти передаються малозабезпеченим парафіянам і на потреби приходу. Таким приношенням кожен зможе полегшити життя нужденних людей, які в цей день знаходяться на службі в храмі, а для себе попросити прощення гріхів, в такий великий день всі прохання і молитви будуть почуті. Після принесення їжі, прийнято слухати молитви, ставити свічки за упокій і поминати покійних.

Звичайно ж, може бути таке, що людина не може в цей день відвідати храм або кладовищі, то досить просто помолитися за упокій покійних, домашня молитва буде дуже до речі.

Всі віруючі в цей день дотримуються традицій і поминають всіх загиблих в роки війни, і звичайно ж своїх покійних родичів.

Згідно з традиціями, після того, як християни відстояли службу в церкві і помолилися вони можуть, відправиться на кладовище, для того, щоб провідати могили покійних родичів.

З давніх-давен люди ходили на кладовище до родичів перед такими великими церковними святами, як: Масляна, Трійця, Покрова Пресвятої Богородиці і день пам'яті Димитрія Солунського. Саме останнє свято відзначається в народі найбільше.

Звичайно ж існує велика кількість молитов за померлих батьків, покійних дітей, для вдови і вдівця, про померлого християнина.

Напередодні Дмитрівській суботи, а саме в п'ятницю православна церква щороку служить велику панахиду «парастас». А на наступний ранок в свято день починається з заупокійної Божественної літургії, а після неї вже слід загальна панахида.

Народні прикмети. Коли краще їздити на кладовищє

Сьогодні церковні служителі говорять, що для покійних набагато важливіше поминальна служба в цей день, ніж відвідини їх могил на кладовищі. З цього розуміємо, що в православ'ї головне відстояти службу в храмі в батьківську суботу.

Церква стверджує, що православним насамперед необхідно перейнятися вірою до Бога і душею вникнути в богослужіння, вислухати проповіді і молитви. Проповідь для віруючої людини дуже важлива, так як саме вона допомагає зібратися з силами в будь-яких життєвих ситуаціях і повірити в Бога.

В батьківську суботу не варто залишатися вдома, а найкраще піти в храм, для того, щоб попросити про прощення гріхів для покійних близьких, а тільки після цього вже відвідати кладовище.

Прийнято дотримуватися таких поминальних прийме в цей день:

  • Людина повинна прийти на цвинтар в тверезому вигляді;
  • У той момент, коли прийшов на цвинтар буде знаходитися поряд з могилою покійного, він повинен пам'ятати про те, що ні в якому разі не можна обговорювати якісь особисті проблеми або життя в цілому, розмови такого плану на кладовищі абсолютно недоречні;
  • Категорично забороняється виносити з собою що - то з кладовища. З - за такого вчинку чоловік сам притягне негатив у своє життя, взявши на себе велику кількість негативної цвинтарної енергії;
  • Мобільні телефони повинні бути відключені, розмовляти на підвищених тонах, лаятися і тим більше сміятися категорично заборонено;
  • Так само не правильним буде вирішувати якісь - то фінансові питання, навіть просто дістати гроші з кишені, буде вкрай недоречно;
  • Після того, як людина вийде з кладовища, йому обов'язково необхідно помити руки і обполоснути обличчя водою;
  • Найбільш підходящі дні для відвідування кладовища - це батьківські дні після служби в храмі. Але також варто пам'ятати, що є дні, в які категорично не варто ходити на цвинтар - це різдвяний день.

Народні прикмети

На думку православ'я, життя покійного триває і після смерті, саме тому поминання покійних є такою важливою традицією. У день Різдва не рекомендується ходити на цвинтар, з тієї причини, що це свято, присвячене земного життя Господа Ісуса Христа і Богородиці, і для молитов про мертвих він не підходить.

Саме таке ставлення і збереження традицій просить православна церква, збереження такого роду святом, допоможе людям вірити у власні зберігати свою віру в Бога. Сподіваємося, що дана стаття допомогла розібратися в історії виникнення свята - Дмитрівській суботи, розповіла про особливості традицій і заборон в цей день.