В цей день віруючі православної церкви вшановують пам'ять великомученика Димитрія Солунського. У народі святий отримав прізвисько Мироточець, з причини виділення з його мощей цілющого запашного масла. Інші назви свята: «Дмитрів день», «Великі Осенини».

В цей день слід піти вранці в храм поставити свічку за упокій померлих рідних. Вдома можна пом'янути їх млинцями і медом. Перший млинець слід намастити маслом, змішаним з медом і покласти на тарілку зі словами: «Пом'яни, Боженька, чесних рідних». Його не їдять, так як він призначений для тих, хто вже залишив цей світ. Вважається, що вони обов'язково відвідають свій дім.

Млинці, Моя умная кухня
Млинці, Моя умная кухня

В середину столу ставлять блюдо, наповнене млинцями з різною начинкою, подають картоплю, квашену капусту, огірки і засмажену курку. На тарілку з першим млинцем потрібно покласти по ложці від кожної страви, для рідних, що зійшли з небес. Їх частування слід поставити під образами на новий рушник і поруч поставити ємність з водою. Ємність повинна бути досить великою. Є повір'я, що душі приходять в Дмитрієв день не тільки поїсти, а і попити, і помитися.

Зима вже повністю вступає в свої права в цей день, а значить закінчувався господарський сезон у предків. На наступний рік укладали договори з працівниками, а за минулий сезон з ними розплачувалися. Тому якщо ви повинні кому-небудь грошей за його роботу, краще розплатитися саме сьогодні.

Популярні новини зараз
Часу залишилось обмаль: треба встигнути зробити це з трудовими книжками Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Народні прикмети на 8 листопада

Також в цей день раніше закінчувався сезон весіль, так що якщо дівчина не отримала пропозицію, то в цьому році заміж вже не вийде. Якщо ви самотні, а дуже хочеться другу половинку, або все ніяк не роблять пропозицію, то є прикмета, яка вам допоможе. Треба піти в поле, встати під березу і поскаржитися їй на самотність. Дерево послухає і допоможе в наступному році. Берізку потрібно обійняти і зробити їй подарунок, зазвичай це хусточка або стрічку.

Самому Дмитру моляться про допомогу на полі брані, щоб дав мужність і терпіння, зцілив очні хвороби, допоміг сліпим прозріти. Можна це зробити й іншим способом. Беруть кленовий лист, наговорюють на нього прохання й несуть до дубового дупла зі словами: «Дмитро, ти в дупло заглянь і моє прохання дізнайся. Словом Божим буду просити, його скоріше виконати». Потім треба піти, не озиратися і ні з ким не спілкуватися. Вдома три рази перехрестіться біля будь-якого образу і випийте три ковтки святої води.


Як повідомляв Знай.ua синоптики розповіли, що погода взимку буде аномальною. Тенденція останніх років збережеться, однак зміни клімату призведуть до сильних коливань температур. Українці ще дізнаються, що таке "собачий холод".

Також Знай.ua писав, що останнім часом курс гривні коливається. Але цьому є пояснення. Економісти розповіли, чи буде долар по 30 і чи варто купувати зараз валюту.

Ще Знай.ua писав, що восени багато хвороб загострюються і псують враження від цієї чарівної пори. Від типових осінніх хвороб і загострень можна себе вберегти: потрібно проводити профілактику та лікування.