Українським роботодавцям заборонять цікавитися особистим життям потенційних кандидатів на посаду під час співбесіди. Саме це може вплинути на рішення про прийом на роботу і перемістити на друге місце професійні якості. Українцями більше не ставитимуть питання про сім'ю, дітей, політичні погляди.

Законопроект №1148, який регулюватиме відносини роботодавець-працівник цього тижня планують розглянути у Верховній Раді.

робота в офісі, фото: Куб
робота в офісі, фото: Куб

У трудове законодавство можуть додати новий пункт – гарантія права на особисте життя. Як саме це право буде гарантуватися, у проекті не йдеться.

Ще один пункт забороняє ставити особисті питання. При прийомі на роботу роботодавцю зараз можна питати про партійну і національну приналежність, місце реєстрації тощо. До цих заборонених тем додадуть ще кілька: про стосунки, сім'ю, здоров'я та рівень зарплати на попередньому місці роботи.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Якщо роботодавець при прийомі на роботу вимагає подібну інформацію, потенційний працівник має повне право не говорити про це. Більше того, це не може бути причиною для відмови в прийомі на роботу.

"Трапляються випадки, коли при вирішенні про наймання працівника, в тому числі жінки, роботодавець дізнається про ваших навичок і кар'єрні плани, але також цікавиться особистим життям, наприклад, про плани зареєструвати шлюбні відносини або народити дитину, що впливає на остаточне рішення роботодавця. Більш того, нерідкі випадки відмови у прийомі на роботу вагітних жінок", – йдеться у пояснювальній записці до проекту.

працівник
працівник
Працівник, фото з архіву

Грань інтересу до особистого життя роботодавця дуже тонка і часто питання, які вкрай необхідно вияснити роботодавцю, впритул межують з особистим життям.

В Конституції України вже прописано, що ніхто не повинен зазнавати втручання в особисте життя. А закон про протидію дискримінації поширюється і на трудову сферу.

Нагадаємо, коротка відпустка та нові причини для звільнення: "Слуга народу" працює над новим КЗпП.

Як повідомляв портал Знай.uа, Арахамія заявив про неготовність виконати указ Зеленського.

Також портал Знай.uа писав, що у фракції "Слуги народу" з'явилося троє нових депутатів.