Кабінет міністрів вже кілька місяців наполегливо готує новий трудовий кодекс, так як діючий закон застарів. При цьому профспілки переживають, що нововведення можуть призвести до того, що звільняти працівників буде легше.

Рада має ухвалити новий Кодекс законів про працю до кінця цього року. Однак Кабмін навіть не розробив проект, пише Obozrevatel.

У свою чергу голова профільного парламентського комітету Галина Третьякова обіцяє, що зацікавлені особи можуть брати участь в обговоренні і зараз документ знаходиться на етапі розробки.

"Настав час, щоб зменшити участь держави у регулюванні трудових відносин, прибрати державний патерналізм", - сказав виконавчий віце-президент Конфедерації роботодавців Олексій Мірошниченко.

Трудова книжка, фото: Вісті

Популярні новини зараз
Мобілізація жінок у травні: кому доведеться йти до ТЦК Компанія Apple "вбила" багатомільйонне місто одним рішенням: тепер можна зносити все Українці ломляться у ТЦК перед ухваленням нового закону про мобілізацію: але добровольцями "майже не пахне" Фанати засудили Могилевську за заохочення доньки: "Не зробили висновків..."
Показати ще

Цю ідею поділяють і в уряді. Так, серед пропозицій: дати можливість звільняти тих, хто у відпустці та на лікарняному; тих, хто в декреті; тих, хто не пройшов атестацію.

Також у Зеленського хочуть скоротити щорічну оплачувану відпустку. Зараз вона становить 24 дні. Ще будь-який співробітник зможе брати неоплачуваний лікарняний на 1-3 дні без довідок.

Готується ще одне важливе нововведення, про яке зараз мовчать – відсторонення від роботи нещеплених співробітників. Якщо працівник повинен проходити медогляд і робити щеплення, але, наприклад, без медичних протипоказань вирішив не робити щеплення, за запропонованим раніше КЗпПом його можуть відсторонити від роботи. Зарплату при цьому не виплачують і до роботи не допускають.

Працевлаштування
Працевлаштування

Одне з приємних нововведень, яке нова влада вирішила не враховувати – довга відпустка. Якщо зараз українці мають право на оплачувану відпустку тривалістю 24 дні, то в новому документі пропонують продовжити відпустку до 28 календарних днів.

Нагадаємо, до кінця 2019 року український уряд може скасувати штрафи водіям авто на єврономерах, а також вирішити питання з єврореєстраціями до середини 2020 року.

Як повідомляв портал Знай.uа, Арахамія заявив про неготовність виконати указ Зеленського.

Також портал Знай.uа писав, що у фракції "Слуги народу" з'явилося троє нових депутатів.