Народний депутат України від партії "Слуга народу" Олександр Дубинський у Раді зареєстрував законопроект про скасування військового збору. Варто нагадати, що раніше з такою ж ініціативою виступав і голова Офісу президента Андрій Богдан.

У випадку, якщо коаліція підтримає документ, вже у 2020 році буде ліквідовано один з податків на заробітну плату. Так, в результаті середній розмір виплати може піднятися приблизно на 160-200 гривень.

Українські журналісти з'ясували, скільки громадяни віддають з зарплат "на війну" і коли скасовувати внески.

зарплата
зарплата

Головні положення нового законопроекту:

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

-військовий збір спочатку ввели тимчасово, проте в результаті його зберігають вже п'ять років;

-щороку з усіх українців збирають близько 20 млрд грн військового збору;

-розмір внеску закріплено у відсотках від зарплати;

-фактично військовий збір є доповненням до податку на доходи фізосіб.

зарплата в конверті
зарплата в конверті

Скільки і за що платимо

Відомо, що в 2019 році, з урахуванням зростання заробітних плат, українці заплатять близько 20 млрд грн військового збору. Платити повинні з усіх зарплат і доходів (1,5%). Наприклад, при офіційній виплаті в 20 тис. грн щомісяця доведеться віддавати 300 грн. А з середньої зарплати (трохи більше 10 тис. грн) – близько 160 грн.

ЗСУ
ЗСУ

Скільки українці вже заплатили військового збору:

-2018 рік – 18 млрд 723 млн грн;

-2017 рік – 15 млрд 67 млн грн;

-2016 рік – 11 млрд 457 млн грн;

-2015 рік – 9 млрд 153 млн грн;

-2014 рік – 2 млрд 523 млн грн.

За інформацією експертів НБУ 2019 році українці зароблятимуть в середньому на 16% більше. У той же час ціни, згідно з планами регулятора, зростуть на 5%. В першу чергу значну прибавку варто очікувати у великих містах.

Головна причина, по якій українці приймають рішення звільнитися – недостатній розмір зарплати, йдеться в дослідженнях великого кадрового порталу. Близько 44% опитаних заявили, що змінюють роботу раз на два-чотири роки. З цієї ж причини робочі виїжджають на заробітки в сусідні країни – Польщу, Чехію, Естонію – там платять у кілька разів більше. Вже в кінці цього року середня зарплата в Україні сягне 10 тис. грн, такий прогноз неодноразово озвучували в Кабінеті міністрів. Щоправда, мешканці столиці у середньому вже заробляють більше 13 тис. грн, а в Херсонській області – всього 7,4 тис.

Нагадаємо, в кишені — ні копійки: опалювальний сезон у Харкові під загрозою зриву.

Як повідомляв Знай.uа пенсія 4000 гривень: перерахують українцям виплати з новим прожитковим мінімумом.

Знай.uа писав, у Зеленського з українців здеруть три шкури через "формулу Штайнмаєра": третина зарплат і пенсій.