Як Новий рік зустрінеш – так і проведеш. Це, без сумнівів, найзнаменитіша новорічна прикмета в наших краях. Чому ще потрібно слідувати, щоб бути вдалим і успішним в наступаючому році? З давніх-давен з Новим роком було пов'язано безліч забобонів: в народі водилися і правдиві, і неправдиві, і добрі, і злі прикмети, ворожіння, звичаї. Так на які з них потрібно звернути найбільш пильну увагу?

Новорічні прикмети на Святого Миколая
Новорічні прикмети на Святого Миколая

Прикмети на День Святого Миколая

Перше новорічне свято в наших широтах відзначається 19-го грудня в День Святого Миколая. Дітки стурбовані тільки тим, що вони знайдуть під подушками в подарунок від Чудотворця. Але і дорослим є, про що подумати в цей день, крім того, щоб дарувати добро за прикладом Святого. Так, здавна вірили: все, що відбувається з вами в День Святого Миколая – доленосне і значуще.

В першу чергу, наші предки звертали увагу на погодні прикмети. Холодне і сніжне свято віщувало люту зиму. А ось іній на деревах у цей день обіцяв хороший врожай. Дощ на Миколая – до хорошого урожаю озимих.

Далі за стародавніми віруваннями, на Миколая можна було застрахувати себе від негараздів. За звичаєм, слід було дорослим прокинутися раніше і обійти свої володіння – таким чином все захищалося від поганого.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Практично всі в наш час вірять, що в Новий рік не можна входити з боргами. Так і старі традиції українців свідчать: всі борги слід роздати саме 19-го грудня. Якщо цього не зробиш – чекай матеріальних труднощів.

А ще Святий Миколай – майстер примирень. Вважалося, що на це свято слід попросити у всіх прощення і піти на примирення з кривдниками, запросивши їх на пироги. Кажуть, Микола обіцяє успіх в цьому починаннями і стосовно друзів, і стосовно ворогів.

Також вважається, що сни в ніч на Миколая сняться виключно віщі.

Новорічні прикмети на Різдво
Новорічні прикмети на Різдво

Правила католицького Різдва: чорне не одягай

Наступне значиме свято на зимовому календарі – католицьке Різдво 25-го грудня. За циму днем також визначали погоду. Заметіль означає ранню весну і родючість землі. Хороші морози – вдалий врожай. А ось тепле Різдво, навпаки, віщує затяжну і холодну зиму.

За давніми віруваннями, існували і погані різдвяні прикмети. Через те, що це найтрепетніше свято для віруючих, то шити в цей день – значить швидко осліпнути і втратити слух. Ще наші предки вважали, що напередодні 25-го грудня не можна ходити в ліс – є ризик замерзнути або стати жертвою звіра.

А ось погані прикмети Різдва, які можна застосувати й у наші дні. Наприклад, не можна надягати чорний або старий одяг – слід красиво вбратися. Ще у католиків заведено, як не дивно, дарувати дорогі подарунки і пишно святкувати Світле Христове Народження. Той, хто поскупився в цей день, буде бідувати весь прийдешній рік. Так що чим більше грошей витратиш на святкування Різдва – тим краще будеш жити в Новому році!

Новорічні прикмети: символічність свічок
Новорічні прикмети: символічність свічок

Хрестоматійні народні прикмети і забобони зимових свят

Існує ряд древніх прикмет і забобонів, які передавалися нам від покоління до покоління і склалися в обов'язкові ритуали.

В Україні було заведено починати приготування до зустрічі Нового року вже на початку грудня. А останній передноворічний тиждень (після свята Святого Миколая 19-го січня) буквально кожен день був насичений спеціальними обрядами, невиконання яких вважалося дуже поганою прикметою на рік прийдешній. З плином часу всі ці забобони реформувалися і адаптувалися до наших реалій, але все ж не втратили свій сенс.

І перша справа в підготовці до зустрічі Нового року – розрахунок по боргах. Причому слід це зробити якомога швидше, тому що вирішувати грошові проблеми в останній день старого року – не найкраща прикмета. Вона віщує те, що цим доведеться займатися перманентно в Новому році.

Ще дуже важливо проявляти щедрість в останній тиждень перед Новим роком. Так би мовити, сам Миколай подає нам в цьому приклад. Подавайте милостиню, не економлячи. А також даруйте щедрі подарунки своїм близьким. При цьому є два важливі моменти. По-перше, проявляти милість варто лише стосовно того, хто насправді цього потребує, і підносити йому по-справжньому корисні дари. А, по-друге, робіть це з задоволенням. Якщо ви будете реалізовувати нещирі показні наміри, то добра прикмета обернеться вам злом. Але якщо творити добро від чистого серця, то рука, що дає, в Новому році не збідніє, прибутки ваші збільшаться, а доля сама стане підносити приємні подарунки.

Якщо не встигли попросити вибачення у тих, перед ким винні, на Миколая, то неодмінно зробіть це в передноворічний тиждень. Інакше добра в Новому році не знайти.

Новорічні прикмети 31-го грудня
Новорічні прикмети 31-го грудня

Специфічні прикмети 31-го грудня

Ох, переддень Нового року – напевно, найбільш чарівний день в році. І не тільки тому що передчуття свята краще самого свята, а ще й тому що саме в цей день все-таки трапляються чудеса. І ставитись до особливих вібрацій в повітрі потрібно дуже трепетно, щоб не порушити їх благий перебіг.

Із самого ранку треба зайнятися не найбільш чарівною, зате магічною справою – встаньте раніше і купіть віник. Звучить абсурдно, але це давній український звичай. Після покупки потрібно провести з віником нехитрий магічний ритуал – пов’язати його стрічкою червоного кольору (чому б не зробити з неї новорічний бант) і поставити в кут держаком вниз. Хм, чим вам не креативна ялинка в стилі авангардного мистецтва?

Ще з давніх часів заборонялося займатися пранням в цей день. Інакше в Новий рік можете прикликати біду не тільки на себе, а й на будь-якого з родичів.

А ввечері, коли Новий рік вже спішить до вашого порогу, не можна виносити сміття. Це робить його шлях до вас неприємним і нічого хорошого в прийдешньому році для будинку не обіцяє – лише збитки.

Готуючись до приходу гостей на новорічну вечерю, запаліть в кожній кімнаті свічку (бажано куплену в церкві). І за язичницькими, і за християнськими звичаями, свічки вважаються джерелом божественного чудодійного світла. Словом, звідси і пішла традиція гірлянд на ялинці. Так різнокольорові електричні лампочки – це не просто мішура, а сучасна технічна варіація свічок на ялинці.

Особиста прикмета новорічної ночі для кожного: обов'язково наповни свій гаманець грошима, інакше порожнім він залишиться протягом всього року. І в наш час в цьому випадку сподіватися на банківські карти не варто: стародавні вірування визнають тільки готівковий розрахунок.

Ще 31-го грудня варто спекти пиріг. Він може бути і солодким, і солоним – яким завгодно. Будь-які пироги в Київській Русі вважалися символом достатку, а також оберігали будинок господині від негараздів і злих сутностей.

Ну і найпростіша і приємна прикмета: нова ялинкова іграшка на святковому дереві в цей день – це ще одне бажання в Новому році, яке обов’язково справдиться.

Новорічні прикмети до святкового столу
Новорічні прикмети до святкового столу

Прикмети новорічного столу

За старовинними українськими прикметами стіл на кожне новорічне свято має бути щедрим, багатим і буквально ломитися від різних найшикарніших страв. Тому сім'ї могли економити на всьому протягом року, але до Нового року та Різдва по-справжньому бенкетували. Дуже важливо, продумуючи новорічне меню – не скупитися. Адже давні забобони свідчать: яким буде стіл на зимові свята – таким буде і сімейний достаток в майбутньому році.

Перед тим, як сісти за стіл вся сім'я повинна зайнятися тим, щоб перев'язати мотузками його ніжки. Це обіцяє згуртованість і доброзичливі стосунки.

Коли голова сім'ї сідає за стіл, він має постукати по ньому кулаком. Це теж віщує, що достаток столу перенесеться і на будинок в Новому році.

Також дуже важливо, перед тим як зустрічати Новий рік, люб'язно проводити старий. Потрібно подякувати йому за все хороше, що він приніс. Якщо ж він був не дуже сприятливим – не акцентуй на цьому увагу, а подякуй всім, хто підтримував і допомагав вистояти в минулому році.

Під час новорічної трапези важлива й тональність розмови. Ні в якому разі не сваріться і не заводьте суперечливих тем, будьте гранично доброзичливі навіть що до неприємних вам людей. Політика, релігія та інші гарантовано конфліктні теми – це не тільки моветон, а й дуже погана прикмета для новорічного столу. Тому що негативні емоції, які ви будете проживати цієї ночі знову-таки перенесуться на весь рік. Якщо хочете бути дратівливими і скандальними весь рік – веселіться і по-доброму жартуйте за новорічним столом, а якщо стане нудно – замість розмов краще заведіть якусь смішну гру.

У наших предків вважалося за потрібне прикрашати свічками не тільки новорічну ялинку, а й стіл. Це атмосфера і прикмета сімейного затишку, гостинності та оберіг від злих духів.

А ось і кумедна прикмета новорічного столу: усякий, хто чихнув за ним – неодмінно буде щасливий, причому це щастя поширитися і на всіх учасників трапези.

Новорічні прикмети під бій курантів
Новорічні прикмети під бій курантів

Поки б'ють куранти: прикмети однієї хвилини

Здається, хвилина, під час якої б'ють куранти і настає Новий рік, настільки чарівна, що час розтягується і в нього магічним чином вміщаються всі наші бажання. Не тільки бажання, але й спеціальні обряди, які стануть нашими хорошими прикметами для Нового року.

Побутує легенда: якщо все зробити правильно, зустрічаючи Новий рік, то вже на світанку ваше життя круто зміниться на краще. Чим сильніше віра в магію – тим крутіше поворот. Психологи можуть пояснити це силою навіювання, що в принципі теж можна прирівняти до чарівного чуда. Тим більше, що позитив і надії, які відчуває більшість людей в цю ніч, підсилюють ефект. Така собі сила колективної підсвідомості здатна змінювати енергії навіть в Космосі.

Виявляється, що на цю найбільш значущу хвилину в році лягає безліч забобонів і прикмет. Так що вибирайте самостійно: що кому до душі і втілюйте в життя вже в першу хвилину 2020-го року.

  • Всі піднімають келихи – зроби свій останній ковток останнім за столом. Тоді будеш найщасливішим в наступаючому році. Правда, тут є ризик – можна не встигнути зробити це до 00.01.
  • А знаєте, чому Новий рік зустрічають не тільки шампанським (яке, до речі, теж має феєрично вистрілювати саме під бій курантів), але ще й оплесками, криками, вигуками, шумом і феєрверками? А гучні привітання – це взагалі обов'язково навіть для найбільш тихих. Подібне робили предки з давніх часів. Чим голосніше вони шуміли, тим надійніше захищали будинок від нечисті. Тому що не тільки диво в ці дні пожвавлюється, але і злі духи.
  • Обіймай і цілуй близьких (це, до речі, можна зробити вже і після бою курантів). Це прикмета на зміцнення ваших стосунків.
  • А головне – загадуйте бажання, та побільше! Все, що встигнете промовити за ці 60 секунд – обов’язково справдиться в Новому році…