В церковному календарі це день пам'яті святих мучеників Нікандра єпископа Мирського) і Єрмея (пресвітера).

Переказ свідчить, що Нікандр і Ермей навчалися у святого Тита, який в свою чергу був учнем апостола Павла. Вони активно проповідували християнство і багатьох навернули до віри. Про це дізналися правителі, які поклонялися ідолам, і проповідників схопили. Їх умовляли, їм погрожували, їх катували, але вони не відреклися від віри. У підсумку Ермея і Нікандра піддали смерті.

У цей день часто буває погана погода. У наших предків існувала приказка: "Єрема – сиди вдома". Говорили так тому, що існувала думка, що нечиста сила спустилася на землю і розгулює вулицями, намагається проникнути до будинку, щоб вкрасти вугілля або вогню.

Щоб захистити будинок від усього лихого давні слов'яни на віконницях і над вікнами вирізали хрести або серпи. Вірили, що цей нехитрий оберіг захистить їх від негативу. Свого роду оберегами були й ставні, що захищають вікна від протягу, з яким у хату намагалася пробратися нечиста сила.

Сни з 16 на 17 листопада обов'язково потрібно запам'ятати. Вони вказують, чого ви можете досягти в житті, а чого слід остерігатися.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

Народні прикмети на 17 листопада

Також, варто звернути увагу і на погоду. Ось які приметі існували у наших предків:

  1. Туман – до відлиги, а ось іній на деревах і траві – до холодів.
  2. Побачили комара? Значить, зима буде теплою.
  3. Качки залишаються на зимівлю – до м'якої зими.
  4. Якщо випало багато снігу, то буде хороший урожай озимих.
  5. Якщо сніжок випав і не тане, то буде навесні багато пролісків.
  6. Якщо на річці лід стає купами, то буде багато хліба.
  7. Якщо по небу пливуть хвилясті хмари, схожі на гребені морської хвилі, то погода скоро зіпсується.
  8. Зоря ввечері зелена – до ясної погоди.
  9. Якщо кури валують, обскубують і перебирають пір'я, то буде снігопад.
  10. Вдалині ліс почорнів – чекай відлиги.
  11. Якщо біля сонця білі кола, то буде сніжна буря.

Люди, народжені 17 листопада, наділені сильним і витривалим характером. Їх життя складно назвати легким. На їх шляху будуть постійно зустрічатися труднощі. Щоб домогтися щастя їм доведеться докласти чимало сил. Іменинникам цього дня дано дар поводження з деревом і глиною.

Як повідомляв Знай.ua синоптики розповіли, що погода взимку буде аномальною. Тенденція останніх років збережеться, однак зміни клімату призведуть до сильних коливань температур. Українці ще дізнаються, що таке "собачий холод".

Також Знай.ua писав, що останнім часом курс гривні коливається. Але цьому є пояснення. Економісти розповіли, чи буде долар по 30 і чи варто купувати зараз валюту.

Ще Знай.ua писав, що восени багато хвороб загострюються і псують враження від цієї чарівної пори. Від типових осінніх хвороб і загострень можна себе вберегти: потрібно проводити профілактику та лікування.