Десятки потерпілих, що кілька тижнів тому пережили скандальний напад "тітушок" із димовими шашками, продовжують і далі виборювати право на нормальне існування. Вже понад 4 місяці 32 родини в одному зі столичних районів позбавлені світла та газу, а зиму їм доведеться якось виживати і без опалення. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Гуртожиток на Польовій 19/8 - люди без світла і газу
Гуртожиток на Польовій 19/8 - люди без світла і газу

За гарячою водою – до сусідів: "На підлозі – теплі килими. Спимо одягнені"

Мова йде про кілька десятків сімей, що проживають у гуртожитку по вул. Польова 19/8, що в Солом'янському районі столиці.

Кричуще питання розглядалося одним з перших на засіданні Постійної комісії Київради з питань містобудування, архітектури та землекористування. До зали завітало одразу кілька десятків постраждалих жителів.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Мешканці гуртожитку на Польовій 19/8 - засідання комісії
Мешканці гуртожитку на Польовій 19/8 - засідання комісії

"На сьогоднішній день ми переживаємо справжні тортури. 2 роки нам не включають гарячу воду та опалення, а майже 5 місяців ми живемо без світла та газу. Нас тут проживає 32 родини і усіх нас хочуть виштовхати у жорсткий спосіб, не шукаючи навіть компромісу. Ті договори оренди, які нам пропонують, підходять для студентів, а не для родини для постійного проживання, про що спочатку йшла мова, – вони короткострокові і не дають змоги розміститися на постійній основі у одній кімнаті цілій родині", – зазначає Галина Чабанюк, що пропрацювала понад 25 років двірником у гуртожитку і зараз проживає на Польовій 19/8.

Гуртожиток на Польовій 19/8 - люди без світла і газу
Гуртожиток на Польовій 19/8 - люди без світла і газу

Як повідомляв Знай.ua, усі ці нестерпні для життя умови, за повідомленням мешканців, створили представники "Трест "Київміськбуд-2"", який виступає у ролі орендаря будівлі.

Дедалі надворі стає все холодніше, тож люди мають якось пристосовуватися до зимового періоду.

"Ми гарно заклеїли вікна. Теплі килими поклали на підлозі, а на ногах – в'язані носки та теплі високі тапки. Спимо одягнені. Попри все, дітки ходять до садочку і до школи. Сусіди пускають нас додому за гарячою водою – її ж ми наливаємо і у грілки. Також ми заряджаємо маленькі акумулятори, завдяки чому кілька годин ввечері можна провести хоча б з якимсь світлом", – ділиться з нами місцева мешканка Галина Чабанюк.

Geplaatst door Анюта Атаманюк op Donderdag 7 november 2019

Договір розірвано, попереду – рішення на сесії

Після чисельних безрезультатних звернень мешканців гуртожитку до міської влади та низки відкрито хамських коментарів представників "Трест "Київміськбуд-2"" на адресу жителів, на кшталт порівнянь їх зі щурами, нарешті сьогодні з'явився промінь надії.

Ним став запропонований проект рішення Київради "Про розірвання договору оренди земельної ділянки від 25.07.2008 № 72-6-00527, укладеного між Київською міською радою та приватним акціонерним товариством "Трест "Київміськбуд-2"" для експлуатації і обслуговування гуртожитку".

Депутат Київради Володимир Назаренко - засідання земельної комісії
Депутат Київради Володимир Назаренко - засідання земельної комісії

"Ми всі пам'ятаємо, коли близько 50 озброєних тітушок виселяли 32 сім'ї – все тому, що є "Трест "Київміськбуд-2"", який хоче на місці цього гуртожитку побудувати багатоповерхове житло. Якщо забудовник наймає тітушок, щоб викинути людей фактично на вулицю, пропонуючи їм на рік тимчасові договори в іншому гуртожитку, хоча люди були прописані, то ми будемо так само говорити з ними – методом ультиматумів. Ми маємо захистити людей і не дати забудовнику жодної можливості будувати тут нове комерційне житло, виселяючи людей на вулицю", – відзначає автор даного проекту рішення, депутат Київради Володимир Назаренко.

Розірвання договору одностайно підтримали і інші члени постійної комісії, тож тепер вирішальне слово має бути прийнято на пленарному засіданні Київради.

Окрім цього, було прийняте рішення щодо створення робочої групи за головуванням Володимира Назаренка, яка вже найближчим часом має остаточно розставити усі крапки над "і" та допомогти людям повернутися до нормального життя.

Ще одна пропозиція пролунала від іншого члена земельної комісії.

Депутат Київради Тетяна Мелехова
Депутат Київради Тетяна Мелехова

"Депутати, у чиїх виборчих округах є гуртожитки, повинні сконсолідуватися і внести реальні пропозиції. У разі, якщо це, наприклад, питання не нашого рівня, а загально-державна власність дала змогу підприємцям приватизувати і статутний фонд включав ці гуртожитки, то треба звертатися, мабуть, до Верховної Ради. Не можна в жодному разі допускати, аби людей викидали на вулицю – це дуже велика проблема", – підкреслює депутат Київради Тетяна Мелехова.

Ми й надалі слідкуватимемо за цією справою, тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.