Днями на розширеному засіданні Колегії КМДА був презентований проект бюджету Києва на 2020 рік - прогнозований показник становить 57 млрд 991 млн грн. Незважаючи на вихваляння столичних чиновників про збільшення фінансування галузі освіти, ЖКГ і дорожньої сфери, приховати відверті недоліки та існуючі глобальні проблеми їм все ж не вдалося. Систематичне ігнорування звернень киян, недолуга система контролювання підрядників, завислі мільярдні суми на недобудованих об'єктах - лише частина з існуючих "мінусів", які ігнорує нинішня столична влада. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

КМДА - фото Знай.ua
КМДА - фото Знай.ua

Доходи залишилися на рівні 2014-го: "На посаді мера Кличка місто не розвивалося"

За словами головb київського осередку політичної партії Миколи Томенка "Рідна країна", заява київського голови Віталія Кличка про значне зростання бюджету міста є лише "фікцією".

"Якщо брати оприлюднені цифри, то зростання, порівняно з минулим роком, не є таким вражаючим, як намагається розповісти киянам міська влада. Особливо дивує те, що мер підносить те, що у 2014 році бюджет був 20, а сьогодні становить 57 млрд, як своє особисте досягнення. Але, якщо перевести ці кошти в долари, то тоді курс гривні був 8, а зараз 24, 5 – тож, по суті, бюджет на наступний рік не досяг рівня 2014 року. Це – ознака того, що усі 5 років перебування на посаді мера Кличка місто не розвивалося у напрямку досягнення реального збільшення бюджету", – зазначає голова київського осередку політичної партії Миколи Томенка "Рідна країна" Олександр Федоренко.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

Віталій Кличко - засідання Київради, фото КМДА
Віталій Кличко - засідання Київради, фото КМДА

Тож, як підкреслив політик, за час правління Віталія Кличка доходи міста жодним чином не збільшилися і, по суті, залишилися на рівні 2014 року.

"Інша проблема полягає в процесі освоєнні коштів – було невиконання в минулому році, цю проблему визнає навіть сам Кличко. А також, на що саме вони витрачаються. Якщо їх витрачати на пішохідні мости замість будування нових розв'язок, ще й з заміною комунікацій, що місто перетворюється влітку на Венецію, а взимку через неприбраний сніг утворюються величезні затори, то є питання і з цільовим витрачанням коштів. На жаль, місцева влада робить акцент на в'їзні знаки до Києва чи пішохідний міст, а не на важливих питаннях для киян", – підкреслює Олександр Федоренко.

Новий пішохідний міст у Києві
Новий пішохідний міст у Києві

"Блокада" звернень киян, жахливі мережі та "схеми зникнень" в будівництві доріг

Столичні ж депутати мають власний перелік недоліків - як в організаційній системі формування бюджету, так і низки неврахованих комунальних питань.

"Проблема кожного бюджету у тому, що, незважаючи на те, що Міськрада приймала бюджетний регламент та був чітко визначений термін, коли депутатам повідомити, що вже є такий документ, аби ми могли внести туди правки - все робиться в останній момент. Більш складний бюджет країни вже затвержений, а наш бюджет ще не готовий. І так щороку. Також величезним мінусом усіх останніх років є те, що всі звернення мешканців, які надходять до районних та міської адміністрацій та звернення депутатів часто не враховуються профільними Департаментами, які готують бюджет у витратах", - зазначає депутат Київради Олександр Поживанов.

Депутат Київради Олександр Поживанов
Депутат Київради Олександр Поживанов

У такий спосіб "за бортом" лишаються десятки надважливих питань: ремонт, утеплення, реконструкція шкіл та садків, заміна інженерних мереж, ремонт дахів, електрощитових та індивідуальні теплові пункти.

"В першу чергу, потрібно виділяти кошти на заміну інженерних мереж. Кожне третє парадне має постійні проблеми з відсутностю горячої/холодної води, її якістю: маса звернень щодо запаху, кольору, складу. Це стосується і теплотрас, що проходять у дворах. Кількість озвученого Віталієм Кличком мізерного кілометражу нових мереж cмішна - реально соромно навіть називати такі цифри", - ділиться з нами Олександр Поживанов.

Прорив труб на Шота Руставелі - фото Наш Київ
Прорив труб на Шота Руставелі - фото Наш Київ

Ще одним надважливим недоліком депутат Київради називає вкрай низький рівень якості робіт столичних доріг і наголошує на невідкладній необхідності збільшення контролю за підрядниками.

Про безлад у даному питанні наголошував і ексмер Києва Олександр Омельченко.

"В умовах тендерів прописана гарантія на 5 років, а має бути за всіма нормами 8 – 10 років. Але дуже часто вони не витримують навіть і 3 років. А все тому, що фірми, які виконували роботи, згідно із спостереженнями, за кілька років закриваються: гроші заплачені, а претензії пред’являти нікому", – повідомив на одному із засідань антикорупційної комісії Олександр Омельченко.

Депутати Київради - Олександр Омельченко та Олександр Міщенко
Депутати Київради - Олександр Омельченко та Олександр Міщенко

Низка розслідувань та масштабна перевірка Кабміном: в очікуванні висновків

Одне із значних проблемних питань, за словами політиків, напряму пов'язане із низкою сумнівних справ, у яких фігурує ім'я мера Києва Віталія Кличка.

"Глобальним питанням є низка розслідувань правоохоронних органів стосовно виділення значних коштів на крупні інфрастуктурні об'єкти: і Шулявська розв'язка, і Подільсько-Воскресентський міст, і метро. В результаті ми жодного з цих проєктів не бачимо, але щороку виділяємо мільярди гривень. Так само ми завжди виділяли на "Київтеплоенерго", хоча вона має працювати на оборотні кошти - такого не має бути, проте більшість членів бюджетної комісії вже прголосували за це", - відзначає депутат Київради Олександр Поживанов.

Шулявський міст у Києві, фото: Вечірній Київ
Шулявський міст у Києві, фото: Вечірній Київ

До вищезгаданих справ додався ще і детальний аудит діяльності мера Києва Віталія Кличка, КМДА та підпорядкованих структур, який був розпочатий за вказівкою Кабінету міністрів України наприкінці вересня і завершився 8 жовтня. Однак, незважаючи на те, що масштабна перевірка завершилася місяць тому, кияни й досі не побачили жодних висновків.

"Чомусь ми й досі так і не побачили результатів цього аудиту, хоча відповідь була передана чиновникам столичної мерії ще на початку листопада. Їх необхідно оприлюднювати якнайшвидше, аби кияни дізналися, як, насправді, міська влада піклується про інтереси мешканців міста. Тоді б можна було подивитись на ефективність витрачання бюджетних коштів Київською міською владою та мером Віталієм Кличком", – зазначає голова київського осередку політичної партії Миколи Томенка "Рідна країна" Олександр Федоренко.

Олександр Федоренко
Олександр Федоренко

Відомо, що офіційну відповідь столичні чиновники отримали два тижні тому. І зайняла вона цілих 880 сторінок. Про факт її отримання стало відомо з посту радника Київського міського голови Володимира Бондаренка. Відповідна публікація з'явилася на його сторінці у Фейсбуці 1 листопада.

Втім, на цьому все і завершилося – після даної публікації про висновки жодного слова не повідомлялося ані на сайті КМДА, ані Київради. У Кабміні поки що теж не з'явилося жодного офіційного коментаря.

А напередодні затвердження бюджету Києва на 2020 рік оприлюднення результатів такого аудиту теж були б дуже влучним, аби чітко простежити фінансування різних сфер міста.

Варто зазначити, що остаточна сума бюджету буде затверджена лише після низки обговорень та внесення поправок.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.